Skuffet over Lisleby-reportasje i NYT

Hovedleder i Lisleby fotballklubb, Nils Malcolm mener det er synd at New York Times ikke valgte å ta med det positive rundt integreringsarbeidet på Lisleby.

Hovedleder i Lisleby fotballklubb, Nils Malcolm mener det er synd at New York Times ikke valgte å ta med det positive rundt integreringsarbeidet på Lisleby.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg savner alt det positive vi sa om integreringsarbeidet vi driver her på Lisleby, sier hovedlederen i Lisleby fotballklubb, Nils Malcolm.

DEL

Selveste New York Times har besøkt Fredrikstad med et reportasjeteam og har skrevet en artikkel om Lisleby og det faktum at åtte personer fra dette området har reist og sluttet seg til IS i Syria. Reportasjen beskriver oppvekst og bakgrunn til hver enkelt av personene, og viser en detaljert kjennskap om den enkelte, og peker på at ingen enda har kunnet gi noe svar på hvorfor åtte unge menn, med vidt forskjellig bakgrunn, fra et lite geografisk område, plutselig velger å reise til Syria og slutter seg til IS.

– Det er synd journalisten fra New York Times valgte å se helt bort fra alt vi fortalte om integreringsarbeidet vi nedlegger her på Lisleby, sier en skuffet hovedleder i Lisleby Fotballklubb, Nils Malcolm. Jeg ble kontaktet via tekstmelding og spurt om vi ville snakke om integreringsarbeidet vårt her på Lisleby. De var tre personer og jeg var sammen med dem i nesten ti timer, forteller han. Han forteller også at teamet på forhånd hadde en detaljert kjennskap til både adresser hvor enkelte bodde i byen og ikke minst bakgrunnen til flere av Syria-farerne.

Også lederen i moskeen på Lisleby, Warsame Mohamed Saleban peker på det samme.

- Både jeg og Nils prøvde å få dem til å skrive om det arbeidet moskeen og Lisleby fotballklubb gjør for våre barn. Det er dem det handler om, sier Warsame Mohamed Saleban. Igjen opplever vi at et større mediehus stigmatiserer vårt lokalsamfunn her på Lisleby. Det hele startet da en fjernsynskanal kalte Lislebyveien for terrorgaten. Jeg er ikke en gang sikker på at alle de unge mennene som reiste til Syria bodde i Lislebyveien. Jeg bor her selv, og kjenner meg ikke igjen i bildet media har skapt av oss, sier han. Han er den eneste av de to som er sitert med en kort setning i saken til New York Times.

Andrew Higgins, New York Times reporter på saken fra Lisleby, har følgende kommentar til kritikken fra Malcolm og Saleban:

- Alt jeg har å si vedrørende spørsmålet om hvorfor så mange personer har reist til Syria fra Lisleby, står å lese i min artikkel . Jeg er forbauset over at Fredriksstad Blad virker mer interessert i å dekke en utenlandsk avis’ reportasje om hendelser i Fredrikstad, enn å dekke disse hendelsene selv.