Gå til sidens hovedinnhold

Skolestreiken er er både genial og nødvendig

Artikkelen er over 2 år gammel

Roger Johannessen: – Litt ikke-voldelig sivil ulydighet fra unge skoleelever må vi alle tåle i tida som kommer. Det vil styrke og utfordre både demokratiet og de unge.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endelig begynner det å skje noe særdeles alvorlig spennende, viktig og interessant! Skoleelever fra stadig flere steder i verden har fått nok. De har fått nok av myndigheter, politikere, næringsliv og av voksne som ikke tar ansvar for kloden vår. Også skoleelever her i Fredrikstad har varslet at de vil protestere i skoletida. Sist fredag deltok mer enn 1,4 millioner skoleungdom fra 2100 byer i 125 land rundt om i verden, i det som kalles#FridaysForFuture. Førstkommende fredag er det ventet enda større oppslutning. Hurra!

Kloden vår har vært utsatt for menneskenes negative påvirkning, utarming og forurensning siden starten på den industrielle revolusjonen på slutten av 1700-tallet. Så lenge jeg har levd, har likegyldighet og kanskje avmakt og uvitenhet preget folks forhold til klima og miljøspørsmål. Mitt inntrykk er at folk flest har vært, og er fortsatt, altfor opptatt av å eie materielle ting. Ting som står i veien, stjeler nærheten og skaper konkurranse mellom oss. Ting fra Kina som mest sannsynlig ender opp i et nigeriansk elveleie. 

 

Jeg får gåsehud og fylles av glede og fryd over skoleelevenes engasjement. Ingenting gleder meg mer enn at de unge tar egne initiativ!

 

Ikke alle ser ut til å forstå at mange av produktene de omgir seg med er et resultat av at jorda utarmes. Mange driver en meningsløs selvrealisering gjennom forbruk, eiendeler og eiendom. Bruk og kast, privatisering, profitt og egoisme har preget den såkalte utviklingen. 

Jeg ser det er blitt vanlig at folk betaler i ekstra dyre dommer for å gå med klær med multinasjonale selskapers logo på brystet. Det kalles for mote. Mange ser ut til å identifisere seg med såkalte merkevarer. De samme varene har muligens noen fattige barnearbeidere fra India eller Bangladesh bidratt til. Kanskje har de tjent noen få rupi for å tråkke i og puste inn farlige kjemikalier under farging av bomullsstoffer. Jeg ser at de som bruker såkalte sosiale medier på internettet lar seg forlede til å bli styrt av algoritmer, markedsføring og ´likes´. Uten å være helt klar over det, har de selv blitt et produkt eid av de rikeste multinasjonale selskapene som nesten ikke betaler skatt. Helt absurd!

Det er først i de senere årene at flere ser ut til å innse at vi kun har denne ene kloden å forholde oss til - og at landegrenser verken stopper forurensning, fattigdom eller global oppvarming. Flere og flere kjører elektrisk, kildesorterer, resirkulerer, blir økologiske/vegetarianere/veganere og plukker plastikk i skjærgården. Allikevel virker det som om folk flest ennå ikke har innsett at denne kloden vi kaller Jorda består av 70 prosent vann og bare 30 prosent jord - og at ressursene både til lands og til havs snart tar slutt.

Kanskje kan skoleelevene få enda flere til å forstå at vi har mye av de såkalte godene, fordi andre har mindre av dem? Kanskje vil flere etterhvert forstå at egne handlinger lokalt, har betydning for det som skjer globalt? Kanskje enda flere vil forstå at ingen av tingene vi omgir oss med blir borte eller forsvinner?

Det er ikke nødvendig å dra fram historiske bevis på menneskehetens selvdestruktive og selvutslettende krefter - det er bare å se seg rundt: Plastic people living in a plastic world!

Jeg får gåsehud og fylles av glede og fryd over skoleelevenes engasjement. Ingenting gleder meg mer enn at de unge tar egne initiativ!

Å ta seg fri fra skolen et par timer for å protestere mot klimaendringene og global oppvarming er både genialt og nødvendig. All erfaring viser at når mange nok samler seg til protest, er mulighetene større for endring. Det gjelder å ikke gi opp! Utholdenhet gjennom felles handling er motmakt. Da begynner de som har økonomiske og politiske interesser i å opprettholde ´status quo´, å skjelve i buksene. De frykter å miste både makt, posisjon og penger. Men hva gjør vel det? La dem skjelve. Forandring fryder! 

Vi trenger ikke politikere, eller andre med makt, som ikke ser lenger enn sin egen nesetipp. Vi trenger ikke politikere som sier de vil redde klimaet og samtidig gir tillatelser til enda mer boring etter olje. Som de unge selv har sagt det: Ikke no´ mere snikksnakk! Vi trenger handling umiddelbart og representanter som kan planlegge for generasjoner framover. Vi trenger ikke de som søker kortsiktige gevinster og glans.

 

Les også

FB mener: La skoleelevene slippe fravær for klimastreiken!

 

Noen må avvike fra mengden og bryte eller sprenge grenser for å oppnå forandring; – Hvis alle skal synge andres musikk så får vi ingen fornyelse. (Musikeren Pål Johannessen F.B 10.03) Jeg har lest, lært og erfart at Ingen gir deg frihet. Den må du ta selv!

Det er nettopp det skoleelevene nå gjør. De tar seg friheten til å argumentere, rope og skrike ut sin vrede og fortvilelse over hvordan voksne ødelegger den ene kloden de unge skal arve. Barn og unge som vokser opp i dag har ingen tid å miste. Det handler om liv og død. Folk dør av forurensning. Vi invaderes av mikroplast - bokstavelig talt. Da blir det mindre viktig at det ikke er lov å skulke skolen; For hva er vitsen med en utdanning når politikerne lar jorda gå til helvete? (Parole)

Min påstand er at de unge som tar seg frihet og protesterer, vil få økt innsikt i - og forståelse av - seg selv, av hverandre og ikke minst øke sin bevissthet i forholdet til samfunnet. De vil styrke sin egen allmenndannelse. Det vil gjøre dem mer robuste i møte med livet. Det må vel kunne kalles en meget positiv bivirkning av å streike for miljøet? Jens Bjørneboe beskrev det slik: Hvert skritt mot å bestemme selv hvordan verden ser ut, er et skritt bort fra de andre, bort fra de andres mening, andres dom, andres moral. (Jens Bjørneboe, Frihetens øyeblikk 1966 s. 190)

Vi trenger utvilsomt enda flere selvstendig tenkende unge mennesker som kan drive verden i en annen retning. Flere må gå mot strømmen. Det er ikke lenger holdbart å flyte bevisstløst med strømmen og håpe eller tro at alt går bra til slutt.

Litt ikke-voldelig sivil ulydighet fra de unge skoleelevene må vi alle tåle i tida som kommer. Det vil styrke og utfordre både demokratiet og de unge.

 

Les også

Skal elever straffes for å engasjere seg i politikken?

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.