Gå til sidens hovedinnhold

Åpner ny privatskole for 220 elever i Moss

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå legges siste hånd på verket før Children's International School (CIS) åpner dørene på mandag.

Den nye privatskolen i Moss etablerer seg i det gamle administrasjonsbygget og en fabrikkbygning på det tidligere Peterson-området på Verket. Skolen skal stå ferdig til skolestart mandag 17. august.

– Da kan vi ønske 220 elever velkommen på CIS i Moss, sier nyansatt rektor Fredrik Hansen og Lise Holman. Sistnevnte har ansvaret for det pedagogiske opplegget ved CIS både i Moss og Fredrikstad.

Moss Avis fikk omvisning på CIS i går. Rundt 50 håndverkere har jobbet på spreng i tre måneder for å gjøre om de tidligere industrilokalene til skolebygg.

– Vi hadde et byggebudsjett på 50 millioner kroner, og det ble overholdt. I det offentlige blir det jo ofte budsjettsprekker når nye skoler skal bygges. Det er vi glade for at det ikke ble her, sier Holman.

LES OGSÅ: Søkerflukt til CIS

Orkestersal

For disse pengene har CIS blant annet fått 13 klasserom, alle utstyrt med interaktive tavler, fire musikkrom, én stor orkester- og dansesal, gymsal, skolebibliotek og uteareal med lekeapparater og ballbane med utsikt mot den nederste delen av Mossefossen. Etter krav fra kommunen er det også laget gangvei gjennom uteområdet, slik at allmennheten har adgang.

– Vi legger vekt på å ha møte med alle foreldrene før skolestart. Her skal all undervisning bortsett fra norsktimene foregå på engelsk. Det tar normalt tre-fire måneder før norske elever kommer over den «terskelen», men fra da av går det fort oppover med engelskferdighetene deres. Det er viktig at foreldrene snakker med elevene om dette på forhånd, slik at de er forberedt på denne overgangen, sier Holman.

130 av de 220 elevene som begynner på CIS denne høsten er fra Moss. Hvilke konsekvenser vil det få for Moss kommunes skoler?

– Så langt kan vi ikke se at CIS får noen store konsekvenser for utviklingen av Mosseskolen rent pedagogisk. Det kan imidlertid få noen konsekvenser for eksisterende skolestruktur. Det må vi se nærmere på når skolen har fått etablert seg og vi ser det totale omfanget av mosseelever som vil få sitt skoletilbud der, sier Roger Andresen, fungerende kommunalsjef for skole, oppvekst og kultur i Moss.

LES OGSÅ: - Et helt privat skolevalg

 

Positiv

Han legger til at Moss kommune stiller seg positiv til etablering av CIS i her i byen, både som en utvidelse av tilbudet til elever født og oppvokst i Moss, og til elever med utenlandsk herkomst som oppholder seg i regionen i kortere eller lengre tidsperioder.

– Vi ønsker CIS lykke til med skolestarten i spennende og utradisjonelle skolelokaler på et flott og historisk rikt område av Moss kommune. Vi håper og tror vi kan samarbeide konstruktivt og godt med CIS, slik vi nå gjør med våre andre private skoler, tilføyer Andresen.

Moss kommune har foreløpig ikke eksakte tall over hvor mange elever ved hver enkelt skole som har meldt overgang til CIS.

– Mange foreldre har ikke meldt formelt fra til skolene om at de tar ut barna sine og lar dem begynne på CIS i stedet. Da får vi heller ikke skrevet dem ut av Moss grunnskole. Men vi regner med å få nøyaktige tall over dette i løpet av neste uke, tilføyer Andresen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.