Gå til sidens hovedinnhold

Skoler i forfall er en trist julehilsen til Fredrikstads barn

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi må få en fullstendig oversikt over behovene ved skolene og ta tak i vedlikeholdsetterslepet, for dette kan ikke fortsette, skriver Trond Svandal, Venstre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Venstre synes det er svært urovekkende å lese at skolene i kommunen vår stadig forfaller. Det vi ser på Manstad skole nå, er resultatet av at man i årevis har unnlatt å sikre tilstrekkelig vedlikehold av kommunens skolebygg. Og dette er ikke den eneste skolen med store utfordringer. For oss i Venstre kan vi ikke være bekjent av at Fredrikstad tilbyr slike arbeidsforhold, år etter år, til både lærere og barn i kommunen vår.

Arbeidsforhold er viktig for læring, og barn og unge er vår fremste ressurs. Da må vi også kunne tilby alle barn og unge i Fredrikstad gode arbeids- og læringsforhold, ikke bare til dem som tilfeldigvis bor i nærheten av en nybygd, skole som ennå ikke har begynt å forfalle. Forhold som de vi leser om på Manstad ville vel stengt nærmest enhver annen arbeidsplass. Da er det ikke greit at vi lar lærere og barn arbeide under slike forhold, hver eneste dag.

Det kan sikkert være fristende å låne noen hundre millioner for å bygge nye skolebygg. Men det er en fallitterklæring for kommunen når det blir løsningen på vedlikeholdsetterslepet.

Det politiske flertallet med Arbeiderpartiet i spissen har styrt Fredrikstad i årevis, men vedlikeholdet av kommunens skolebygg har ikke blitt bedre. Snarere synes situasjonen å bli bare verre og verre. Det kan sikkert være fristende å låne noen hundre millioner for å bygge nye skolebygg. Men det er en fallitterklæring for kommunen når det blir løsningen på vedlikeholdsetterslepet. Samtidig er helt feil samfunnsøkonomi, og ikke minst i et klimaperspektiv. Vi har svært store gevinster av å ta vare på det som allerede er bygget, og vedlikeholde det, fremfor å bruke store ressurser på å bygge helt nytt. Det er kanskje ikke det mest spennende å gjøre, men det er så visst det mest fornuftige.

Flertallet i Fredrikstad må begynne å prioritere. Vi må få sikre at pengene som renner gjennom kommunens stadig økende driftsbudsjett kommer ut til dem som først og fremst trenger det. Da handler det om å prioritere riktig, og sikre at de store pengene blir brukt rett. Og hva er mer rett enn å sikre at Fredrikstads lærere og barn har skikkelige og trygge arbeidsforhold på skolene? Det har de ikke nå. Det må flertallet ta et stort ansvar for. Vi må få en fullstendig oversikt over behovene ved skolene og ta tak i vedlikeholdsetterslepet, for dette kan ikke fortsette.

Les også

Politikerne vil ha gjennomgang av vaktmestertjenesten

Kommentarer til denne saken