Gå til sidens hovedinnhold

Skal skjenke EØS-parlamentarikere på byferga

Artikkelen er over 6 år gammel

Når Svein Roald Hansen tar med 40-50 internasjonale politikere på byferga til Gamlebyen, har kommunen skjenkebevillingen klar.

Det er ikke ofte, om noen gang, at kommunen har søkt om skjenkebevilling for «Go’vakker Maren».

Men når parlamentarikerkomiteen for EØS, som består avpolitikere og parlamentarikere fra Efta-landene og EU, kommer til Fredrikstad i midten av mars, er den ambulerende bevillingen på plass når toppolitikerne skal fraktes til Gamlebyen for å spise middag.

– En litt annen kultur

– I den sammenhengen spurte Stortinget om vi kunne stille opp på et transportoppdrag fra Stortorvet og til Gamlebyen. Og i og med at det er internasjonale politikere, snakker vi om en litt annen kultur for et glass vin enn ved innenriksarrangementer, sier Frode Samuelsen, virksomhetsleder parkering og transport i Fredrikstad kommune. Han understreker at «skjenkeferga» vil gå utenom de ordinære rutetidene og at det dreier seg om et lukket arrangement.

LES OGSÅ: Nytt fergetibud på Hvaler

Det er fra tirsdag til torsdag 16. til 18. mars den internasjonale delegasjonen kommer til Fredrikstad for å ha sitt årlige vårmøte her. Siden stortingspolitiker Svein Roald Hansen (Ap) er leder for den norske delegasjonen, er det kanskje ikke vanskelig å gjette hvorfor møtet ble lagt akkurat hit da det var Norges tur til å arrangere møtet.

EØS-avtalen og klimaavtale på menyen

– Ha-ha, jeg tok vel kanskje en sjefsavgjørelse, sier Hansen, som kan opplyse fergeturen til Gamlebyen kommer til å finne sted etter politikernes møte på onsdag. I Gamlebyen vil de bli møtt til omvisning av en tidsriktig oppdresset Aleksander Hermansen, før ferden går videre til middag i Kommandantboligen.

I løpet av de tre dagene står også besøk til Borregaard på programmet utenom møtene.

LES OGSÅ: Har bestilt enda en ferge

– Vi skal behandle årsmeldingen for EØS-avtalen, diskutere hvordan avtalen har fungert det siste året. I tillegg har vi sannsynligvis noe om Ttip-avtalen som EU og USA forhandler om. Dessuten skal vi snakke om klimapolitikk med tanke på den nye klimaplanen fra EU inn mot 2030, sier Hansen.

Ville ikke være dårligere enn trønderne

Som opplyser at serveringen av øl og vin på ferga er istedenfor en velkomstdrink i Gamlebyen – ikke i tillegg til. 

– Det er istedenfor en aperitif til middagen.

– Er det nødvendig med alkohol på denne fergeturen?

– Nei, det er ikke nødvendig. Men vi tenkte det ville være hyggelig, og så er det som nevnt istedenfor en aperitif til middagen. Da vi var i Trondheim i tilsvarende møte for noen år siden, hadde vi en tilsvarende tur med gamle trikkevogner. Da fikk vi også noe servert. Og vi kan jo ikke være dårligere enn trønderne, sier Hansen.

LES OGSÅ: Hvem har glemt igjen en snekke?

Tar kanskje en Gressvik-tur

Han utelukker ikke at man sørger for at politikerdelegasjonen og staben deres får en liten ekstratur når de først har kommet seg på Go’vakker Maren.

– Det kan nok hende at vi tar oss en liten tur i retning Gressvik, før vi drar til Gamlebyen. Da får vi litt mer tid på båten, og da er det jo hyggelig å servere litt øl eller vin, sier Hansen.

LES OGSÅ: Færre biler i Fredrikstad sentrum nå

Som forhåpentligvis vet å passe klokka når han tar med politikerdelegasjonen på elvetur mot Gressvik-traktene. Ifølge den ambulerende skjenkebevillingen, skal festen på ferga være avsluttet senest klokken 19.00.

Neppe uvanlig med fergeskjenking

Om ikke det er dagligdags at Fredrikstad kommune søker skjenkebevilling på byferga, er det neppe uvanlig at det skjenkes på ferga, mener parkerings- og transportsjef Frode Samuelsen. 

– Om Fredrikstad kommune har gjort det tidligere, vet jeg ikke. Men det er jo fullt tillatt for publikum å leie ferga til private arrangementer så lenge det er kapasitet. Det skjer rett som det er. Og da er det jo opp til de som leier, hvorvidt de ønsker å søke ambulerende skjenkebevilling, dersom de ønsker det, sier Samuelsen.

Kommentarer til denne saken