Gå til sidens hovedinnhold

«Norrbaggarna» invaderer Strömstad

Artikkelen er over 6 år gammel

Bemannede politisperringer skal forhindre at 15.000 festglade «norrbaggar» kommer seg inn i Strömstad sentrum med bil på Skjærtorsdag.

Til Fredriksstad Blad sier Henrik Rörberg, politisjef i Strömstad, at både han og de om lag 60 polititjenestemennene som skal holde styr på de festglade hordene, gleder seg til den årlige kalasjobben.

– Det er ventet mange biler gjennom Østfold og til Strømstad. Politiet er på veien for å sørge for sikkerhet i trafikken. Kjør forsiktig og ta hensyn til medtrafikanter, lyder oppfordringen som Østfold-politiet la ut på sosiale medier ved ni-tiden Skjærtorsdag.

Klokken 12.15 meldte politiet om kødannelse i sørgående retning ved Svinesund. Senere har køen vokst og starter nå langt inne i Norge.

LES OGSÅ: – Det er mye folk her allerede

LES OGSÅ: 60 politimenn skal holde 15.000 festglade i ørene

FESTER HARDT: De 15.000 nordmenn som er ventet til Strömstad også i år, pleier å sette byen på hodet, men politiet gleder seg til begivenheten. (Arkivfoto: Fredriksstad Blad)

Stenges av

Som i fjor stenger politiet også i år av sentrumsgatene, og henviser deltakerne i den årlige «påskeinvasjonen» til områdene utenfor bykjernen.

Sentrumsgatene stenges ikke bare av hensyn til ro og orden i grensebyen:

– Motiv nummer to er å sørge for at utrykningskjøretøy har en sjanse til å komme seg frem, sier politisjef Henrik Rörberg til Strömstads Tidning.

Det ene kjørefeltet på hele strekningen Oslovägen-Uddevallavägen stenges. Trafikken får derfor bare kjøre inn via Oslovägen, og ut via Uddevallavägen.

Det andre feltet holdes dermed åpen for utrykningskjøretøy.

LES OGSÅ: I Sverige får du ikke bot når du havner i fyllearresten

IKKE BOT: Er du overstadig beruset i Sverige og havner i fyllearresten, bøtelegges du ikke. (Arkivfoto: Fredriksstad Blad)

Sorterer ved sperringene

– De som bare vil kjøre rundt, spille høy musikk og drikke alkohol, kommer ikke inn i sentrum, presiserer politisjefen.

Mens beboere og andre bilister får passere sperringene, uten at politisjefen tror det blir vanskelig å sortere mellom edru Strömstadbeboere og støyende, berusede nordmenn.

– De vi ikke vil slippe inn sier seg selv, er politisjefens lakoniske kommentar.

Hjelp fra andre steder

Skjærtorsdag er ikke helligdag i Sverige, og Strömstadbutikkene er åpne som vanlig.

De 15.000 besøkende kommer til å sette byen på hodet, og til og med ridende politi kommer i år til å delta i overvåkningen av festen.

– Det har hendt at polititjenestemenn synes denne dagen er så morsom på jobb, at de har byttet vakt for å få være med?

– Ja, ja men, det hender fortsatt. I år kommer politi fra både Göteborg og Uddevalla, og vi blir cirka 50 – 60 som skal passe på, sier Henrik Rörberg til Fredriksstad Blad.

– Urolighetene sprer seg gjerne til Halden også?

– Ja, vi får hjelp av noen tjenestemenn fra Halden på dagen skjærtorsdag, og så stiller vi med noen mann i Halden om kvelden, sier politisjefen i Strömstad.

SE VIDEO: – Mamma vet at jeg er her

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.