Gå til sidens hovedinnhold

60 politimenn skal holde 15.000 «norrbaggar» i ørene

Artikkelen er over 6 år gammel

Skjærtorsdag invaderer på nytt 15.000 nordmenn byen like over grensen, men hos Strömstad-polisen gleder de seg til årets gedigne fylleslag.

– Dette er en annerledes dag for oss, og nordmennene kommer jo bare for å ha det moro, selv om de fleste av dem er fulle, sier stasjonssjef hos Strömstadpolisen, Henrik Rörberg.

LES OGSÅ: Harryfesten er i gang

STORFEST: Cirka 15.000 festglade «norrbaggar» (nordmenn) invaderer Strömstad hver eneste Skjærtorsdag. (Foto: Fredriksstad Blad)

Politiet bytter vakt

– De første kommer onsdag, men torsdag er den store dagen, sier Rörberg.

Skjærtorsdag er nemlig ikke helligdag i Sverige, og Strömstadbutikkene er åpne som vanlig.

Imidlertid stenges hele sentrum helt av for biltrafikk, for de mange tusen som kommer, er kommet for å feste, og politiet sørger for å holde alle festglade «norrbaggar» borte fra sentrumsgatene.

– Det har hendt at polititjenestemenn synes denne dagen er så morsom på jobb, at de har byttet vakt for å få være med?

– Ja, ja men, det hender fortsatt. I år kommer politi fra både Göteborg og Uddevalla, og vi blir cirka 50 – 60 som skal passe på, sier stasjonssjef Henrik Rörberg.

– Urolighetene sprer seg gjerne til Halden også?

– Ja, vi får hjelp av noen tjenestemenn fra Halden på dagen Skjærtorsdag, og så stiller vi med noen mann i Halden om kvelden, sier politiets stasjonssjef i Strömstad.

LES OGSÅ: Påskeinvasjon i Strömstad

INGEN BOT: For ordensforstyrrelse kan du bøtelegges med 3.000 kroner, men i Sverige får du ikke bøter hvis du er overstadig beruset og havner i fyllearresten. (Foto: Fredriksstad Blad)

Ingen fyllearrest-bot

Det hagler med parkeringsbøter, mange får 3.000 kroner i bot for ordensforstyrrelser, men ingen blir bøtelagt for å havne i fyllearrest i Sverige.

– I Sverige omfattes overstadig berusede personer av sosiallovgivningen. Det er ikke kriminelt å være for full hos oss. Derfor har politiet plikt til å hjelpe personer i en slik situasjon, og ingen som havner i fyllearresten får av samme grunn bot, sier Henrik Rörberg.

Han forteller at han disponerer 10 fyllearrester, og at alle sammen kommer til å bli fylt opp av overstadig berusede personer onsdag og torsdag i neste uke.

Og ikke alle unngår utgifter i fyllearresten. En røksugen mann i vaktarrest ødela cellen sin for mange tusen kroner, fordi han ikke slapp ut for å ta en blås …

LES OGSÅ: I Sverige får du ikke bot når du havner i fyllearresten

LIKER «INVASJONEN» Politiet gruer seg ikke til hordene invaderer Strömstad, mange stiller seg opp for å se på opptogene, mens enkelte næringsdrivende er så lei av alt bråket at de stenger butikken. (Foto: Fredriksstad Blad)

Stengte butikken

Mange beboere i Strömstad liker begivenheten og betrakter den som en slags 17. mai. De møter opp på fortauet og langs veier for å glo.

Men nesten like mange misliker påskeinvasjonen, viser en undersøkelse som Strömstad kommune har gjort, og mange forretningsdrivende er lei.

– Det er blitt for mye, sa Janne Waldaas om så mye fyll og bråk i Strömstad hver eneste skjærtorsdag, at han for første gang på 29. år stengte butikken i fjor.

– Vi kom ikke til på vår egen parkeringsplass, så hva er vitsen, fortalte han.

SE VIDEO: Bli med på rånefest i Strömstad: – Mamma vet at jeg er her

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.