– De siste måneden har vi skiftet tak, fra eldgammel papp til slitesterk bruddskifer fra Alta. Prosjektet har kostet ca. 2,9 millioner kroner, men er verdt hver krone, sier Lars-Ketil Liane, leder for Fredrikstad Skiklubbs hyttestyre.

Ærverdig skihytte

Skihytta, eller Breidablikk som lenge var det offisielle navnet på hytta, ble innviet 15. november 1911. Siden den gang har den ærverdige hytta midt i Fredrikstad-marka vært påbygd flere ganger, senest i 2005/2006. Men taket har det ikke vært gjort mye med.

Nå er taket isolert, hvilket vil føre til atskillig lavere strømkostnader. De siste årene har skiklubben hatt ca. 120.000 kroner i strømutgifter i året.

Fornøyd med resultatet

– Vi har snakket om å bytte taket en god stund, men på sensommeren i fjor bestemte vi oss for gjøre prat til handling. Arbeidene startet for alvor opp ved påsketider og ble sluttført i sommer, forteller Liane.

– Hvordan har dere finansiert prosjektet?

– Sparebank 1 har gitt oss 800.000 kroner, og vi har fått 900.000 i tippemidler. I tillegg har skiklubben bidratt med 500.000 kroner av egne midler.

– SG Arkitekter og snekkerfirmaet Egil Norli AS har holdt i prosjektet fra start til mål, og vi er svært godt fornøyd med resultatet. Nå har vi fått et tak som vil vare i uoverskuelig fremtid, kanskje så lenge som hundre år, sier Liane.

Les også: Fikk anonym gave på to millioner: – Det kom som manna fra himmelen!

Bare 50 om gangen

Når Skihytta åpner for publikum førstkommende søndag, vil det skje innenfor smittevernreglenes rammer.

– Vi har fått på plass pleksiglass ved diskene. Antibac'en står klar, og vi skal gjøre vårt for at enmetersregelen overholdes. Det betyr at maksimalt 50 mennesker kan være inne i hytta samtidig. Det blir en utfordring, men vi skal klare det, sier Lars-Ketil Liane.

– Hvor lenge varer hyttesesongen?

– Vi holder åpent hver søndag fra klokken 10 til 16 frem til påske.

For mange er kanskje ikke Skihytta det endelige målet med turen?

– Nei, hytta ligger strategisk til i Fredrikstad-marka og er et godt utgangspunkt for mange fine turer, ikke minst nordover i marka.