Gå til sidens hovedinnhold

Fulgte etter tanta rett ned

Alexander (16) satser på Skeleton

Artikkelen er over 6 år gammel

Hans tante kjørte akebrett så raskt med hodet først at hun fikk delta i to OL. Nå er nevøen Alexander Hestengen (16) hodestups på vei samme vei.

Å satse på en karrière i akesportens Formel 1-øvelse – skeleton – er ikke helt vanlig.

For uinnvidde er skeleton en akeform der utøveren ligger på magen – med hodet først – i en bobbane. Farten gjennom banen kan komme over 130 km/t. Det går med andre ord fort. Veldig fort.

Kanskje ikke der du sender guttungen din på skolen?

– Det er ikke så farlig da, sier Alexander Hestengen fra Kråkerøy.

13 NM-titler

I 1999 i en alder av 26 år ble Alexanders tante Desire Bjerke Andersen (44) lokket til å teste ut en idrett som absolutt ikke passet for dem som blir kvalm hver gang de kjører forbi Tusenfryd. Desire var livredd før den første turen, men har i dag bokført 13 norgesmesterskap. Ikke nok med det. Hun deltok både i OL i Torino i 2006 og i Vancouver i 2010, men opplevde samtidig at rekrutteringen var mangelvare for den spektakulære idretten.

TRIVES: Alexander Hestengen fra Kråkerøy går nå på Toppidrettsgymnaset på Lillehammer. Foto: Per Alnes

Satset annerledes

I høst valgte Alexander og hoppe ut i det ukjente. Fra trygge omgivelser, fra guttene på fotballaget på Kråkerøy – for å satse på en idrett få har et forhold til.

Sist helg ble han norgesmester. Ikke bare i juniorklassen, men også i seniorklassen hvor han slo læremesteren Snorre Pedersen – Norges mest meriterte utøver i denne ekstreme idretten.

– Jeg ble litt overrasket, men forsto at jeg traff maksimalt, sier Alexander fortsatt litt overrasket over sine egne prestasjoner.

Nær ved rekord

For å sette Alexanders prestasjoner i et perspektiv, så noterte han en runde kun et hundredel dårligere enn Pedersens beste gjennom tidene.

– Heldigvis er jeg fortsatt i juniorklassen i seks år til, så jeg har en mulighet til å slå den, sier han lattermildt og legger ikke skjul på at han er villig til å ofre mye for å nå langt. Ved Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer møter han daglig andre elever som har en stor iver etter å nå toppen. Her er han i et miljø med de kommende stjernene blant annet innen skiskyting, langrenn og hopp.

 

Alexander Hestengen (i midten foran) var keeper på den svært gode 98-årgangen til Kråkerøy idrettslag helt frem til sist sommer. Nå har han byttet ut keepedrakten med trikot.

Startet fra toppen

De unge Skeleton-utøverne fra Norge har allerede gjort seg bemerket utenfor grensene. De sjokkerte mange da de tidligere i vinter skulle stå overfor sin virkelige ilddåp i Altenberg. Den tyske banen har skremt mange til å skifte idrett. Under jomfruturen blir utøverne oppfordret il å starte halvveis i banen.

– Du startet fra toppen?

– Ja, det var litt skummelt, sier Alexander

– Var du redd?

– Det var ikke til å unngå, men heldigvis gikk det bra. Det var noen tøffe svinger, men heldigvis kom jeg helt ned, ler han om den hasardiøse turen ned med hodet som buffer i rundt 130 km/t.

Den store drømmen

Neste år arrangeres ungdoms-OL på Lillehammer – det største arrangementet i traktene siden de historiske lekene i 1994.

1.100 unge utøvere fra 15 til 18 år fra 70 nasjoner vil være med.

– Vil du at jeg seg skal si at jeg skal delta?

– Jeg bare spør?

– Jeg vil jo gjerne det, men jeg vet at det blir tøft. Men dette er en idrett jeg ikke blir rik av. Sånn sett hadde drømmen vært og spilt for Liverpool. Det er klubben i mitt hjerte. Å få stå på Anfield håper jeg å få oppleve. Det er muligens større enn noe annet, sier Alexander – som muligens er en av Fredrikstads kommende idrettsstjerner.

– Ikke for alle

– Jeg er imponert over hvor  gode de unge guttene er, selv om det er veldig få som vet hvilken tøff idrett de driver med.

Det sier Desire Bjerke Andersen - Norges beste Skeltonutøver på kvinnesiden gjennom tidene.

Hun mener nevøen Alexander Hestengen har en god sjanse for deltagelse i ungdoms-OL i Lillehammer neste år.

– Jeg husker godt at Alexander var med meg som ganske liten for å se meg kjøre. Dette er ikke en idrett for alle, selv om den virker ganske utfordrende, sier hun.

– Måten de unge har tatt utfordringen på nå er imponerende. Gjennom toppidrettsgymnaset blir de bevisste på hva som er viktig for å nå sin utvikling. Forhåpentligvis er det noen som lykkes, men de må være veldig bevisste på hva de gjør hele veien, sier 44-åringen.

Kommentarer til denne saken