Let's dance!

Hege Bongard

Hege Bongard Foto:

Av

«Inntekter og arbeidsplasser kommer sjelden i gaveform, det er oss selv det står på», skriver vår spaltist Hege Bongard.

DEL

Skaperne:Er du enig i at Playstation, iPhone og finn.no er suksesser? De er alle resultat av innovasjon i eksisterende bedrifter, også kalt intraprenørskap. Flere etablerte virksomheter har systematisert dette; medarbeiderdrevet innovasjon og prosesser satt i system for å øke nyskapingen.

«Lavinntektskommune». «Gap mellom kommunens utgifter og inntekter». Disse ordene gikk igjen da rådmann nylig la frem forslag til budsjett for Fredrikstad kommune 2020. Det kan virke som om vi synger den samme visa om igjen. Og om igjen.

La oss bli enige om at vi heller vil bo i en kommune hvor inntektene øker, enn i en kommune der inntektene må fordeles strammere år etter år. Vi har en utfordring og en mulighet vi bør stå sammen om.

Arbeidsplasser i privat sektor finansierer vår felles velferd. I Fredrikstad øker befolkningstallet mer enn antall arbeidsplasser. Disse sektorene vil skape flest arbeidsplasser fremover i følge Singularity Hub: Neurologi- og biologisektoren, etikk og filosofi, den grønne sektoren, transportsektoren, den kreative sektoren.

Hege Bongard

  • Bosatt på Kråkerøy, innflytter til Fredrikstad, født i 1975.
  • Familie: Mann + 3 barn + hund.
  • Om seg selv: «Nysgjerrig, det som er nytt er bra, det finnes bare muligheter».
  • Opptatt av vekst og utvikling, og at Fredrikstad tar sin andel av dette.
  • Leder kommunikasjon og marked i Fredrikstad Næringsforening – som har rolle som pådriver for næringsutvikling i Fredrikstad og som mål at Fredrikstad skal etableres som en av de tre mest attraktive bykommunene i Viken.
  • Prosjektleder for Vekst i Fredrikstad – som har til hensikt å styrke Fredrikstads omdømme og posisjon som sted å drive næring.

Men hvem har best forutsetning for å skape arbeidsplassene, gründerne eller de etablerte selskapene? Der strides de.

Nyetablerte bedrifter skaper flest arbeidsplasser i privat sektor, i henhold til forskning fra BI, presentert av BI-professor Torger Reve i 2017. Av 350.000 fulltidsjobber skapt i Norge mellom 2003 og 2014, kom 220.000 fra oppstartsselskaper.

– Gründerpolitikk er populært blant politikerne, men det skaper ikke nødvendigvis mange nye arbeidsplasser, svarte førsteamanuensis Bram Timmermans ved NHH og professor Rune Dahl Fitjar ved Universitetet i Stavanger i Dagens Næringsliv like etter.

Begrunnelsen lå blant annet i statistikken, som ikke forteller om de nye selskapene egentlig er eldre selskaper med nye eiere, eldre selskaper som videreføres under nye navn, eller gründerbedrifter med utspring fra eldre selskaper. BI-forskningen avdekket imidlertid at oppstartsselskapene har utfordringer med å skalere opp.

– Problemet i Norge er ikke mangel på nye gründerbedrifter, men mangel på evne til å kommersialisere og bygge størrelse, uttalte Reve.

Forretningsmodellen bør helst svare opp behov som er nasjonale og globale, som gründerbedrifter som Solcellespesialisten, eller Spacemaker, som utvikler kunstig intelligente arkitekter for å bygge bedre byer.

De (store) eksisterende bedriftene kan ha flere styrker for å lykkes med innovasjon og arbeidsplassutvikling: Sterkt merkenavn, tillit i markeder, god kundeinnsikt, infrastruktur og kontorfasiliteter, salgsapparat og helst en kultur og ledelse med ambisiøs innstilling. Som Sony, Apple og Schibsted, altså Playstation, iPhone og finn.no.

Eller Mills, Unger og Jackon? Tre eksempler på ypperlige lokale bedrifter.

Det fleste innovasjonsideer flopper i markedet. Så i en tid hvor dagens kompetanse og forretningsmodeller er utdatert i morgen, er allianser fortrinn vi burde kapitalisere mer på. Ny teknologi + erfaring = sant. Det lettbente + det etablerte = sant. Den ene uten den andre kan bli en ensom dans.

Den triste visa om kommunens inntekter bør bort fra topp 10. Inntekter og arbeidsplasser kommer sjelden i gaveform, det er oss selv det står på. Så la oss danse sammen, og snu moll til dur!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags