Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi redusere kostnadene i norsk barneidrett må vi tenke nytt – eller rettere sagt brukt

Artikkelen er over 1 år gammel

Nær seks av ti foreldre synes norsk barneidrett er dyrt. Stjernen og SpareBank 1 Østfold Akershus inviterer til byttedag for brukt utstyr, og oppfordrer til å levere inn avlagt utstyr.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Prislappen på deltakelse i norsk barneidrett blir stadig større. Dette fører til utenforskap. Samtidig vet vi at utstyr til flere hundre millioner kroner står ubrukt og støver ned i norske boder og garasjer. Skal vi redusere kostnadene for norske barnefamilier, og sikre at enda flere får ta del i idrettsgleden, må vi sørge for å plassere brukt utstyr der det kommer til nytte – i hendene på barna.

Hvert år betaler norske foreldre store summer for barnas idrettsaktiviteter. Nær seks av ti foreldre på Sør- og Østlandet med barn i organisert idrett svarer i en ny undersøkelse at de synss norsk barneidrett er dyrt. (Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag av SpareBank 1.) Samme undersøkelse viser at på landsbasis ligger den årlige prislappen på idrett per barn på 10.476 kroner i gjennomsnitt. Har man i tillegg flere barn, og i flere idretter – ja, da er det ikke vanskelig å forstå at barneidretten blir en stor kostnad og påvirker familieøkonomien for mange.

Byttehelgen er Norges største dugnad for brukt sportsutstyr.

Vi vet at det eksisterer et utstyrspress i norsk barneidrett, og at kostnader knyttet til dette gjør betydelige innhugg i familieøkonomien. Derfor arrangerer SpareBank 1 Østfold Akershus og Norges Skiforbund Langrenn Byttehelgen sammen med Stjernen Hockey lørdag 9. november. Vi mener at økonomi ikke skal stå i veien for idrettsglede, og Byttehelgen er et viktig initiativ for å øke tilgjengeligheten på utstyr, og gi flere i Fredrikstad regionen muligheten til å ta del i moroa.

Byttehelgen er Norges største dugnad for brukt sportsutstyr. Hvert år strømmer tusenvis av norske familier til brukt-salgene for å selge sportsutstyr de ikke lenger trenger, eller gjøre gode kupp. Tidligere år har vi faktisk opplevd at etterspørselen har vært større enn tilbudet. Vi har hatt så mange besøkende at utstyret til salgs til slutt har gått tomt. Det er ikke bare trist – det burde også være unødvendig.

Vi vet at det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. I år håper vi enda mer av dette utstyret finner veien til Byttehelgen. Vi oppfordrer derfor alle i Fredrikstad-regionen til å ta en tur ned i kjelleren, ut i garasjen eller opp på loftet for å hente frem det utstyret de ikke lenger bruker, og ta det med seg til VIP-rommet på Stjernehallen fredag 8. november mellom 15 og 19. Et skøytepar som har gjort nytten for niåringen eller en hockeykølle som har blitt for kort, kan være den perfekte døråpneren for noen andre. Enten det er til å lære seg å stå på skøyter, ski, teste ut en idrett for første gang, eller å komme seg over dørstokkmila og ut i løypa. Er du usikker på om kvaliteten er god nok – ta det med, og snakk med oss. Vår erfaring er at for å kjenne på mestringsfølelse og skiglede, spiller pris, modell og design liten rolle.

Les også

Mailis (28) og Anne (22) vil gjøre det enklere å bytte og kjøpe brukte klær – test appen her!

For å beholde mangfoldet og gleden i barneidretten, er vi nødt til å jobbe for å senke kostnadene. Å gjøre det lettere å velge brukt utstyr over nytt, er én måte å gripe det an på. Men da trenger vi mer utstyr som gjør det mulig.

Lørdag 9. november mellom 10 og 15 er det duket for Byttehelgen i Stjernehallen, og vi håper vi ser dere der!

Bildeserie

Se bilder fra Barneidrettens dag i Østfoldhallen

Kommentarer til denne saken