Gå til sidens hovedinnhold

Skal tale ungdommens sak: Stort, skummelt og helt vanvittig gøy

Artikkelen er over 1 år gammel

Maria D. Imrik, Ap, i serien «Ny posisjon gir makt»: – Jeg ønsker at ungdom skal kunne ta kontakt med oss unge folkevalgte. At de skal få den samme, ja kall det åpenbaringen, jeg fikk for noen år siden – da jeg forsto at det nytter å engasjere seg politisk, også som ung.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Juni 2018 ble jeg valgt til en av Fredrikstad AUFs ungdomskandidater til bystyret. Litt over et år senere fikk jeg en telefon om at jeg var blitt valgt inn på fast plass. Noen uker etter det fikk jeg vite at jeg var innstilt som fast medlem av formannskapet.

Jeg har med andre ord fått mye tillit av mennesker som har trodd på meg. Det er både stort, skummelt og helt vanvittig gøy. Når valgkampen var over, etter flere måneder med intens skolevalgkamp sammen med AUF i Østfold, husbesøk og annet med partiet – så visste jeg at nei, nå kan jeg ikke lene meg tilbake og slappe av. Nå starter jobben.

Det er en bratt læringskurve å ikke bare være fersk i bystyret, men også i kommunens nest høyeste politiske organ. Man føler jo på det. At man vil være flink og til nytte – både for det partiet jeg er med på å representere men også for dem som stemte på meg og som drev valgkamp for blant andre meg.

Vi ferske bystyrerepresentanter må jo lære vi også. Men jeg er skikkelig motivert for perioden og klar for å være Fredrikstad-ungdommens talerør inn i bystyret.

På oppfordring fra Fredriksstad Blad vil jeg fortelle hva jeg vil bruke posisjonen min til.

Jeg sa det i 2018, jeg sa det i valgkampen og jeg sider det gjerne igjen – jeg vil være en stemme for ungdommen. Det betyr ikke at jeg nå kun vil fokusere på saker som omhandler de unge, det betyr ikke at jeg vil filtrere ut alt annet eller ignorere det. For alt er jo viktig. Dagsenter for eldre på nye Frederik II og gummigranulat i kunstgressbaner, to saker jeg tok ordet til i mitt første formannskapsmøte, er noe i hvert fall jeg ser på som både viktig og interessant.

Les også

Full jubel for dagsenter ved Frederik II vgs.: – Må ha kommet fra oss

Gode velferdstjenester, byutvikling, integrering, barnehage, infrastruktur – alt er viktig. Og jeg kommer til å jobbe for og mot ulike saker på ulike politiske områder.

Men, majoriteten av dem som drev valgkamp for å sanke stemmer til meg, Simon og Mohamed er ungdommer som vil få sin stemme hørt gjennom oss. Det er en tillit som jeg ikke tar for gitt. Tanken på å legge det fra meg og ikke gi dem noe tilbake, gjør meg kvalm. Det er den største tillit for et parti å vinne valg og få styre byen, men det er også en enorm tillit å ha fått så mange personstemmer og slengere at jeg kom inn i bystyret. Jeg liker i hvert fall å tro at det betyr at de tror på meg, de har tillit til meg. Jeg har ikke tenkt å sitte stille i løpet av min periode, jeg skal gjøre meg tilliten verdig.

Ny posisjon gir makt

Vi vet at mange unge ikke føler at de blir lyttet til, at deres meninger ikke har noe å si – nettopp fordi de er av ung alder. Når jeg er på skolebesøk med AUF, hører jeg mange elever si at de føler at «politikk er for de voksne». Samtidig er dagens unge mer engasjert enn på lenge – de følger med på nyheter, de skriver leserinnlegg og de deltar i aksjoner. De vet ofte best hvor skoen trykker når det kommer til skole, fritidstilbud, kollektivtransport. I en artikkel i Demokraten kunne vi lese i forrige uke at ifølge ferske SSB tall, så har valgdeltagelsen økt mest blant unge i Fredrikstad ved årets valg.

Jeg ønsker at de skal kunne ta kontakt med oss unge folkevalgte. At de skal få den samme, ja kall det åpenbaringen, jeg fikk for noen år siden – da jeg forsto at det nytter å engasjere seg politisk, også som ung. Etter årets valg ble flere unge kandidater valgt inn fra ulike partier. Det er viktig slik at bystyret på en bedre måte kan gjenspeile befolkningen. Vi trenger folk som har ulike erfaringer, ulik kompetanse og ikke minst folk som er av ulik alder.

De folkevalgte organene har over tid vært dominert av godt voksne mennesker, men nå ser vi en utvikling. Flere steder i landet blir unge folk valgt inn i bystyrer og fylkesting, fordi de ønsker å gjøre en forskjell for folk. Fremgangsmåten og de politiske virkemidlene varierer fra parti til parti, men fellesnevneren er at vi alle er unge og engasjerte – vi ønsker å gjøre en jobb vi også.

Jeg kommer garantert til å gjøre feil eller si noe som kanskje ikke var hundre prosent gjennomtenkt. Vi ferske bystyrerepresentanter må jo lære vi også. Men jeg er skikkelig motivert for perioden og klar for å være Fredrikstad-ungdommens talerør inn i bystyret.

Les også

Dette er det nye formannskapet: Debutant Maria (22) med fast plass

Kommentarer til denne saken