Gå til sidens hovedinnhold

Skal den lille verdensby vanskjøttes med et uhyrlig Røkke-tårn?

Artikkelen er over 1 år gammel

Rødt Fredrikstad er sterkt kritisk til ønsket om å få Røkke og REV Oceans «Det store blå» til byen: – Det forbauser oss at ikke én kritisk røst sto frem i formannskapet og dempet den rådende hallelujastemning.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forrige formannskap ble alle representanter blendet av tanken om å starte en kontakt og prosess med Røkke og REV Ocean AS. Dermed gjort og sagt. Det «blå tårnet» skal visstnok gjøre plankebyen til en storstilt internasjonal attraksjon og skape et ubestemt antall nye arbeidsplasser. Rødt er ikke direkte imot å få Røkke og REV Ocean AS til å etablere seg her med arbeidsplasser og kanskje gode løsninger på miljøutfordringer. Nei, spar oss. Vi takker gladelig og tar gjerne imot det, men da må tårnhøyden senkes, med ca. 55 etasjer. For «den store blå» skal ikke bare huse verdenshavets hovedkontor, men også 40 (!) etasjer med hotell.

Det forbauser oss at ikke én kritisk røst sto frem i formannskapet og dempet den rådende hallelujastemning. Hva med å ha bena plantet godt i bakken og utvise en smule skepsis og sunn fornuft? Når dette såkalte signalbygg ble presentert, virker det som Plan- og bygningslov, estetikk, kultur- og miljøhensyn og likebehandlingsregler gikk ut i tåka i det moderne stikkord som «verdensledende havsenter» kom inn. Denne dagdrømmingen må stoppes. Fredrikstad er en fantastisk by, selv uten gigantiske blå tårn.

Les også

Vil gå hardt ut på banen for å sikre seg Røkke-tårnet: – Dette vil bli gedigent!

Selvfølgelig er det stas å bli kastet litt glans på ved en slik invitt av store kapitalinvestorer som Røkke og dette prosjektets «eventyrlige fallossymbol». Men hva hjelper det når det blå tårn vil fremstå som et monster i landskap, naturlige omgivelser og utsyn? Og vil det i det hele tatt være mulig å bygge noe slikt på leirgrunnen ved Glommas utløp?

Det er for øvrig like ille om dette prosjektet bygges i Halden, Sarpsborg, Moss, eller hvor som helst ellers. God byutvikling handler ikke om å bygge høyest eller mest mulig iøynefallende. Det handler om å ta hensyn til de menneskene som nå bor, og som i fremtiden kommer til å bo, i byen eller bygda. Fredrikstad har gjort helt rett i å fokusere på å bevare mye av byens egenart. La oss fortsette med det. Vi kan ikke hindre at slike overdådige prosjekter blir gjennomført nasjonalt, dessverre. Men vi kan gjøre vårt for å få Fredrikstads valgte politikere til å helle en god del kaldt vann i årene, og ikke la seg blende av kapitalens grenseløse og overivrige byggeprosjekter som dette.

Det store blå

Aker-eide FP Eiendom har lansert planene for det rundt 60 etasjer høye bygget «Det store blå» som er tegnet av den svenske arkitekten Gert Wingårdh.

Planen var opprinnelig at skyskraperen skal være hovedkvarter for REV Ocean, et verdensledende havsenter, på Fornebu.

Et flertall i Bærum kommunestyre sa imidlertid tidligere i år nei til planene, og nå er Aker på utkikk etter en ny vertskommune.

«Det store blå» skal etter planen huse et stort antall norske og internasjonale forskere og byråkrater, gründere og bedrifter, ikke-statlige organisasjoner (NGOer) og finansaktører, og ledes av tidligere WWF-sjef Nina Jensen, som nå er sjef for forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean.

Ledene organisasjoner internasjonalt og nasjonalt, som FN ved IOC 
(UNESCO) og FN Miljø, Havforskningsinstituttet i Bergen, Norsk polarinstituttet i Tromsø, WWF, Handelshøyskolen BI, Subsea Valley med flere, har allerede bekreftet at de støtter opp om WOH, skriver REV Ocean.

Den planlagte bygningen vil være 80 meter høyere enn Norges nåværende høyeste bygg, Nexanstårnet i Halden, og 83 meter høyere enn Oslo Plaza. Det vil også være høyere enn noe annet eksisterende bygg i Norden.

Les også

Røkkes Gigastore Blå

Kommentarer til denne saken