Gå til sidens hovedinnhold

Sjeldent møte mellom soyabønneskip på Hvaler – på vei til og fra Denofa

Artikkelen er over 2 år gammel

Tor Gravnås sikret bilder av det sjeldne møtet i våre farvann mellom to bulkbåter fra Canada.

De to skipene, Federal Ems og Federal Beaufort, tilhører samme rederi og inngår i trafikken av vinterleveranser av soyabønner til Denofa på Øra.

– Det er sjeldent at de nå har møttes på Vidgrunn utenfor Hvaler, sier Tor Gravnås, som tar mange bilder av de store fartøyene som trafikkere leden inn til Fredrikstad.

Kommer fra Canada

Han forteller at de to bulkbåtene kommer fra Canada.

– Denofa får sin vinterforsyning av soyabønner fra Three Rivers og Montreal i Canada, mens sommerforsyningen hentes fra langt oppe i Amazonas i Brasil, sier Gravnås.

Federal Ems og Federal Beaufort tilhører rederiet Fednav. Det er sjeldent at skipene møtes i Hvalerskjærgården og utenfor Fredrikstad, fordi de går til Norge en gang i måneden, eller 13-14 ganger i året, opplyser Tor Gravnås.

Les også

Spektakulær avslutning på NATO-øvelse: Gigantskip hentet militært materiell i Fredrikstad

Må vente på lossing

Han sier videre at årsaken til at de møtes, er trolig fordi Federal Beaufort må ligge 14 dager ute på Belgen på grunn av fulle lagere av soyabønner hos Denofa: – I og med at skipet ikke har gått opp leden for å losse, forklarer Gravnås.

Federal Ems er på 37.000 tonn, og ifølge Gravnås, på størrelse med bulkbåtene som ble produsert på FMV i gamle dager. Federal Beaufort er på 32. 000 tonn. Du kan lese mer om båtene her, på sidene til Marine Traffic og rederiets hjemmeside.

Kommentarer til denne saken