(Se video lenger ned i saken)

(Sarpsborg Arbeiderblad) Thomas ringte hjem til kona Grethe på Hafslundsøy og sa ifra med en gang.

– Jeg så at det var noen der ute, så jeg åpnet døra og ropte til de. Da la de på sprang, sier Grethe.

Hun ringte politiet med en gang.

– Nøkkelen til bilen var i gangen. De som var her hadde hatt med seg en ting som kan utvide signalet fra nøkkelen og ut til bilen. Med den tingen klarte de å låse opp bilen, åpne døra, avslutte ladingen og ta ut ladekabelen, sier Grethe.

Fikk alt på video

Da hun ringte politiet, fortalte Grethe at hun hadde et kamrene på ringeklokken og utgangsdøra. Dette hadde fanget alt som skjedde rundt bilen og personene som var det.

– Politiet kommer hjem til oss for å sjekke video 5 min etter at min kone var ferdig i første samtale med politiet. Da hadde hun også sett at en bil kjørte forbi, så de var veldig tidlig på plass. Utrolig imponerende, og jeg blir oppriktig stolt over politiet vårt, sier Thomas.

– Jeg hadde nok ikke forventet så mye respons for en bil, men politiet stilte virkelig opp. De kom med en gang, tok meg seriøst og ganske snart hørte jeg til og med et politihelikopter over oss. I løpet av en time eller en og en halv, kommer politiet tilbake igjen. De sa at de hadde fått tak i to personer som de trodde hadde vært her hos meg, sier Grethe.

Hun og mannen er blitt mektig imponert over responsen til politiet.

– Jeg er superimponert. De kom med hele kavaleriet og tok det på alvor. Politiet har vist at de er skikkelig gode, sier Grethe.

Snakket hele kvelden

Det var tilfeldig at de fikk øye på personene som gikk i oppkjørselen og rundt bilen, forteller ekteparet. Normalt ville begge vært i seng for lengst. Denne natten ble imidlertid svært lang.

– Etter dette er jeg på telefonen med min kone i et par timer, og lytter inn på det som skjer. Her er hennes beskrivelse mest dekkende. Jeg opplever at flere politifolk kommer innom, og situasjonen føles straks mye tryggere. De kommer jevnlig innom med oppdatering på situasjonen, informerer at øya er sperret av og vi hører helikopter som flyr over. Når jeg hører helikopter så tenker jeg «nå har vi dem». Jeg tjenestegjør på Luftforsvarets nye overvåkningsfly, P-8 poseidon, og vet at det bare er et spørsmål om tid før de blir tatt, sier Thomas.

Grethe bekrefter at de snakket sammen fram til alt var over. Thomas hadde nektet å legge seg først, i stedet satt han våken i Skottland med Grethe på telefonen.

– Klokken 02.24 kommer politiet innom og informerer at de har anholdt to personer. Det føles veldig godt og ganske spennende. En halvtime senere kommer en ny politibil for å samle inn spor, avslutter han.

En vekker

Det hele ble en skikkelig vekker for paret. Grethe forteller at de har flere sikkerhetssystemer som var til hjelp, men at det er fort gjort å glemme noe.

– Vi har alarm, kameraet ved ringeklokken og flere andre sikkerhetssystemer huset og på bilen. Etter denne vekkeren skal jeg ikke tenke at jeg ikke gidder å skru på alt. Bruk alle systemer du har. Det er gull verdt hvis det først skjer noe, sier Grethe.

Politiet har bekreftet til Sarpsborg Arbeiderblad at to personer ble pågrepet etter melding om forsøk på biltyveri i natt.