Det er ordenssjef ved Fredrikstad politistasjon, Even Klund, som de siste dagene har tatt en gjennomgang av sommerens ordensforstyrrelser og anmeldelser knyttet til vold.

Da fikk han seg en positiv overraskelse.

– For å si det rett ut så har det vært mye folk ute i sommer. Det har vært flere store festivaler og folk har generelt kost seg ute. Men når det kommer til vold og anmeldelser knyttet til dette, har det vært veldig lite, sier han.

Få voldssaker

Med titusenvis av besøkende til både Månefestivalen, Glommafestivalen, Idyllfestivalen og diverse andre konserter i Fredrikstad og på Hvaler i sommer, forventet politiet liv og røre i byen.

Men de stygge voldsepisodene har stort sett uteblitt. Faktisk har ikke politiet i Fredrikstad mottatt én eneste anmeldelse knyttet til kroppsskade i forbindelse med festival- og byliv fra 1. juni og frem til i dag.

Kroppsskade er det juridiske begrepet på vold som fører til skader på fornærmede.

– Det er overraskende, men ikke mindre gledelig. Jeg skal ærlig innrømme at også vi i politiet var litt spent før årets sommer, siden pandemien har hindret så mange i å ta seg en fest i flere år. Dette var jo sommeren da «alle» skulle på festival og fest igjen, sier Even Klund.

– Mange har et feil inntrykk

Hva gjelder anmeldelse av kroppskrenkelse – altså saker der volden ikke medfører skader på fornærmede – teller Klund ni saker. Også det er langt mindre enn fryktet.

– Alt i alt er dette vanvittig bra tall. Mange har nok fått et bilde av at det er langt mer vold ute på byen enn hva det faktisk er. Disse tallene viser at det er trygt å gå på byen og festival i Fredrikstad, sier han.

Heller ikke på Hvaler har det vært mange saker, skal vi tro Klund.

– Her har også besøket vært stort i sommer, og det har vært flere store konserter. Men svært få saker, sier han.

Skryter av innbyggerne

Han gir først og fremst byens innbyggere æren for de positive tallene.

– Folk har tydeligvis hatt det morsomt, men oppført seg – og det fortjener innbyggerne i Fredrikstad skryt for, sier han.

Men også festivalarrangører, utelivsbransjen og sikkerhetsbransjen får skryt fra byens ordenssjef.

– For det første merker vi i politiet at både festivalarrangører og utelivsbransjen generelt har blitt veldig flinke til å ta sikkerheten på alvor. Vi er alle enige om at risikoen for uønskede hendelser – som vold – øker i takt med promillenivået. For oss virker det som at arrangørene er bevisst på dette når de skjenker. I tillegg har sikkerhetsbransjen blitt veldig proff, og vi samarbeider godt rundt store arrangement, sier Klund.

Også når det gjelder de ordensforstyrrelser på byen har sommeren utartet svært godt, ifølge Klund.

– Vi er veldig fornøyd. Det har generelt vært få anmeldelser for ordensforstyrrelse og for å ikke etterkomme politiets pålegg, sier han.