Gå til sidens hovedinnhold

Sirkus og tivoli i Østfold

Podkast: I ukas episode av «Fredagshølet» dykker Jens Nielsen (32) og Robin A. Olsen (33) ned i Østfolds folkeunderholdning.

«Fredagshølet»

– Revy, sirkus og tivoli har dype røtter i vårt fylke og er en del av arbeiderbevegelsens historie, sier Jens Nielsen og Robin A. Olsen.

Folkelig underholdning har lang tradisjon i Østfold. Med arbeidersamfunnenes fremvekst på slutten av 1800-tallet fikk byene samlingssteder hvor «alle» kunne få sin underholdning. Teater, musikk og lettbent underholdning ble endelig noe massene også fikk tilgang på.

– Fredrikstads Arbeiderforening hadde Tivolihaven. Dette var et uteteater midt i byen som tok sitt navn etter Le Jardin de Tivoli, en fransk forlystelsespark i Paris, sier podkast-gutta.

Og fortsetter:

– Fra Sarpsborg kom Arne «Arnardo» Andersen som stablet på bena Norges første omreisende sirkus i 1949. Han sto bak halsbrekkende stunts på taktopper og i manesjer, men er kanskje aller mest kjent som direktør for sirkuset med samme navn. Sirkusdirektøren fra Alvim fikk også underholdt pressen på 60-tallet da han ville ha elefanten «Jumbo» inn i Oslo tingrett for å vitne i en rettssak.

Lytt i spilleren her, eller der du vanligvis bruker podkast:


Kommentarer til denne saken