Sentio har spurt innbyggere i et stort antall kommuner om hvor tilfredse de er med sittende ordfører.

– Alle resultater over 50 er bra. Ordførerne som kommer på denne listen har grunn til å være fornøyd, sier Arve Østgaard, administrerende direktør i Sentio Research Group, til Fredriksstad Blad.

Selskapet sier at de 100 er de beste blant de beste.

Siri Martinsen får også terningkast 3,7.

Sentio har spurt om tilfredshet med sittende ordfører i kommunen. De spurte skal svare på en 5-punkts skala om hvor fornøyde de er med ordføreren.

Så regner analysebyrået om dette til en standardisert skala fra 0 (alle er svært misfornøyd) til 100 (alle er svært fornøyd). For å vise en terning regner byrået også om til en 1–6 skala.

Fire Østfold-ordførere på listen

Vi finner også tre andre ordførere fra Østfold på denne listen: Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på 35. plass, Mosse-ordfører Hanne Tollerud (Ap) på 43. plass og Indre Østfold-ordfører Saxe Frøshaug (Sp) på 55. plass.

Verken Råde-ordfører René Rafshol eller Hvalers Mona Vauger står på listen, det fremgår ikke om dette skyldes mangelfulle målinger i disse kommunene eller om ordførerne har en tilfredshet blant de spurte på under 50 i målingen.

– Hva sier du til at ligger på 76. plass, bak kollegaene i Sarpsborg, Indre Østfold og Moss, Siri Martinsen?

– Jeg er godt fornøyd med å komme på denne listen, etter å ha vært ordfører i bare to år. Det tar tid å bli kjent blant innbyggerne. Andre ordførere på listen har sittet mye lenge enn meg, noen i 12 år, sier hun.

Martinsen minner også om at det ikke er like lett å bli kjent hos velgerne i en større kommune enn i de minste, hvor alle kjenner ordføreren.

– I små kommuner kjenner mange ordføreren personlig, påpeker hun.

Landets yngste ordfører på topp

Helt øverst på Sentios landsomfattende ordførerevaluering finner vi Jonas Andersen Sayed (KrF) i Sokndal kommune i Rogaland, med cirka 3.300 innbyggere. Med en tilfredshet på 81,77 vinner han med en stor margin til nestemann på lista. Sayed ble ordfører som 22-åring i 2019, og var dermed landets yngste noen gang.

Blant ordførerne i de største kommunene troner Lene W. Conradi (H) i Asker på 3. plass. Etter kommunesammenslåingen med Røyken og Hurum i 2020 har Asker nå rundt 96.000 innbyggere og er altså større enn Fredrikstad.