– Vi har alltid én eller to lærlingen i bedriften, forklarer daglig leder Lars-Erik Zakariassen.
Rundt ham er fire ansatte i gang med å bygge en enebolig på Fagerli i Fredrikstad sentrum. Tak og vinduer er på plass, og det er lett å se hvordan eneboligen kommer til å bli seendes ut når den er ferdig.
– Vi har tre svenner og en lærling som bygger her nå. Vi bruker erfarne trømrere til å lære opp lærlingene våre. Det er de ansatte som blir de beste. Det er nesten umulig å få tak i gode tømrere i dagens arbeidsmarked, forteller Zakariassen.
Arkitekttegnet
Firmaet er tilknyttet husprodusenten Mesterhus, men setter opp mer enn bare ferdighus.
– Det er få kunder som setter opp huset helt etter katalogen. Huset vi bygger nå er tilpasset av en arkitekt, da må vi følge de tegningene og samtidig bygge etter dagens krav, tek 10. Vi har spesialisert oss på boligbygging, og jobber ikke på større prosjekter. Men, vi leverer huset helt ferdig for kunden, og bruker faste underleverandører på rørleggerarbeid, strøm og liknende. Kunden trenger da kun å forholde seg til oss, sier Zakariassen.
«Kandidaten er hovedsakelig familieeid og har siden 1979 etablert seg som en kjent og kvalitetsbevisst lokal aktør i byggebransjen, med 11 ansatte, god lønnsomhet, soliditet, likviditet og en lang referanseliste med fornøyde kunder. Gjennom verdier som «Soliditet, omdømme, nøkternhet og kundetilfredshet» har de hatt fokus på seriøsitet, kvalitet, personlig oppfølging, interesse for faget og trygging av arbeidsplasser, framfor å nødvendigvis skulle vokse seg mye større», forteller juryen om bedriften.
Lære hos far
Dette er ikke første gang Byggmester Jan-Erik Zakariassen er nominert til en gjev næringspris. I 2012 ble de kåret til årets bedrift blant 145 bedrifter i sin bransjekjede, Mesterhus.
Lars-Erik etterfølger sin far Jan-Erik som sjef. Det var han som startet firmaet i 1979, og det er hans navn som følger firmaet i dag. Jan Erik overtok styringen i 2004.
– Jan-Erik gikk igjen i lære hos sin far Trygve Zakariassen. Han var også tømrer, men Jan-Erik fikk beskjed om å starte sin egen bedrift. Far var også musiker, og jeg tror nok bestefar var usikker på om han skulle klare å drive virksomheten, forklarer dagens sjef og smiler.
På byggeplassen i Jørgen Moes vei jobber fjerde generasjon tømrer med Tobias Zakariassen ytterveggene.
– Han jobber og lærer faget, så får vi se om han overtar bedriften senere, sier Lars-Erik.
Trives som små
Høsten var krevende for den lille bedriften, men umiddelbart før årsskiftet løsnet det.
– Vi hadde mange kunder innom i julen, da hadde kundene fri og de kom til oss. Nå er det god fart i økonomien og bankene har satt ned renta, så det ser lyst ut fremover, mener Zakariassen.
Av de elleve ansatte, jobber ni på byggeplasser, mens to jobber med administrative oppgaver fra kontoret i Mosseveien.
– Vi kan godt vokse til å bli 12 til 14 ansatte, men ikke fler enn det. Da vil vi trenge ett årsverk til i ledelsen. Vi trives med å være små. Det er en god ting at det er kort vei mellom ansatte og ledelsen. Da har vi god kontroll og kan følge byggesprossesen tett. En av nøklene til å drive godt økonomisk er også at man bare gjør jobben én gang. Det koster mye om man må rette opp feil og mangler, sier Zakariassen.
«Bedriften er sitt samfunnsansvar bevisst gjennom å ha 1 til 2 lærlinger kontinuerlig, samt å oppfordre til og bekoste etterutdannelse som mesterskole og teknisk fagskole for sine ansatte. Dette har hjulpet bedriften godt gjennom tidligere generasjonsskifter», skriver juryen.
– Er man ute av bransjen vår ett par år, eller ikke oppdaterer seg på utviklingen, så er man sjanseløs. Utviklingen går fort, og det å bygge hus i dag handler mye om dokumentasjon og å holde følge med tekniske krav og byggestandarderer. Her har vi en stor fordel med å være en del av Mesterhus-systemet. Gjennom dem får vi kursing og videreutdanning av våre ansatte, sier Zakariassen.