Si ja til renoveringen på Haugeåsen ungdomsskole

Haugeåsen ungdomsskole

Haugeåsen ungdomsskole Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Elevorganisasjonen og Haugeåsen-elev til Fredrikstads politikere: – Det er ingen tid å miste når elever blir sendt hjem fra skolen grunnet dårlig luftkvalitet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 20. februar publiserte Fredriksstad Blad en artikkel om at det er klart for renoveringen på Haugeåsen ungdomsskole, og at den skal settes i gang i nærmeste fremtid. Journalist Marianne Holøien nevnte allerede i første avsnitt at renoveringen kun blir satt i gang dersom prosjektet får et «ja» fra politikerne i Fredrikstad kommune.

Selv om prislappen på prosjektet er 86 millioner kroner, mener Elevorganisasjonen i Østfold at politikerne må godkjenne dette da elever i den norske skolen har et krav på et godt skolemiljø. Vi har lenge hørt om problemene på Haugeåsen, og det er allerede mange elever som har gått ut av skolen og følt på de samme problemene som fortsatt eksisterer den dag i dag. Haugeåsen ungdomsskole må renoveres. En eksamen i fjor ble annullert da tiendeklassingene måtte sendes hjem fra skolen grunnet det elendige inneklimaet.

Politikerne er lovpålagt gjennom opplæringsloven å ta Haugeåsen-elevene på alvor. Det ligger i deres hender å skape endringer, da problemene elevene møter i stor grad påvirker læringsmiljøet. Paragraf 9A-7 j.f. opplæringslova: «Skolane skal planleggjast, byggjast og tilretteleggjast og drivast slik at det blir teke omsyn til tryggleiken, helsa, trivselen og læringa til elevane».

Det er ingen tid å miste når elever blir sendt hjem fra skolen grunnet dårlig luftkvalitet. Det blir på ingen måte tatt hensyn til verken trivsel eller læring dersom dette er normen på ungdomsskolen, og derfor bør det ikke stilles spørsmål ved om dette er noe som må endres på. Dette er rett og slett et brudd på opplæringsloven.

Det er utrolig fint å vite at det nå kanskje kommer til å bli endringer i luften og i ventilasjonssystemet på skolen. Det betyr mye for elever som går der, og som går hjem med vondt i hodet hver eneste dag. De som går der nå og vet at de ikke kommer til å få nytte av renoveringen, vet at andre som går der og de som kommer etter kommer til å bli veldig fornøyde og ha stor nytte av dette.

I fjor sommer ble elever sendt hjem fra skolen fordi det var altfor høy temperatur og altfor dårlig luft til å ha undervisning i klasserommene. Det var så ille at eksamenen tiendeklassingene hadde i nynorsk måtte annulleres, da de rett og slett ikke kunne være i gymsalen de hadde eksamen i. Elevorganisasjonen i Østfold oppfordrer derfor teknisk utvalg til å ta elevene og deres fremtid på alvor.

Et trygt og godt læringsmiljø inkluderer skolebygg med godt inneklima og ventilasjonsanlegg. Vi kan ikke risikere at flere elever blir sendt hjem fra skolen eller flere hull i undervisningsløpet. Derfor ber vi dere om å ikke la saken ligge lengre enn dette. Det er dere som står ansvarlig, og det er nå dere som har muligheten til å gjøre en forskjell for ungdommene i Fredrikstad kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken