Jørgen Linnerud var bare sju år gammel da familievennen forgrep seg seksuelt på ham. 17 år senere sliter mannen som i dag er blitt 24 år gammel med et spørsmål han ikke finner svar på:

– Hvordan kan den samme mannen som forgrep seg mot meg for så mange år siden få begå nye overgrep flere ganger, og slippes fri på nytt og på nytt?

LES OGSÅ: Barnesex-dømt mann fengslet for fjerde gang

– Må løses

Bakgrunnen for 24-åringens fortvilelse er at en Fredrikstadmann i 30-årene på nytt er fengslet i en sak som for fjerde gang gjelder besittelse av krenkende adferd eller sex-overgrep mot barn.

– Samfunnet må finne en løsning, sånn at slike overgripere aldri mer kommer ut av fengsel, sier Jørgen Linnerud, som fikk første del av livet sitt ødelagt av sex-overgriperen.

– Jeg var bare en liten gutt da overgrepet fant sted. Det spesielle var at hans familie og min familie var venner den gangen. Det ble et oppgjør mellom familier. Selv har jeg siden blant annet hatt med barne- og ungdomspsykiatri (BUP) å gjøre, og hatt behov for mye terapi, forteller Jørgen Linnerud.

– Jeg havnet i problemer med rus, og har hatt det veldig vanskelig helt frem til jeg fylte 16 år, ja, egentlig slet jeg enda lenger også. De siste fire årene har det gått veldig bra. Nå har jeg en flott kjæreste, og skal etter termin bli pappa om 11 dager, sier han.

Deretter flytter han og kjæresten inn i sin nye bolig et sted i Østfold, for å begynne et helt nytt liv som småbarnsforeldre.

Venn av søsteren

– Hva skjedde da du ble misbrukt?

– Overgriperen var sammen med min søster. Jeg så ham komme kjørende på moped. Jeg syntes det var kult at jeg fikk sitte på, og ble med ham hjem. Der skjedde overgrepet. Han voldtok meg.

– Men han ble ikke arrestert med det samme?

– Nei, jeg torde ikke si fra. Han truet meg. Men jeg gikk rundt og var veldig lei meg, og etter ganske lang tid fortalte jeg omsider mamma hva som hadde skjedd. Hun ringte til politiet. Og etter at saken ble omtalt offentlig, fortalte to barn til at de var blitt misbrukt av den samme mannen. Han ble dømt til seks måneders fengsel og til å betale hver av oss tre 30.000 kroner i oppreisning, forteller Jørgen Linnerud.

Seks dommer

Den samme mannen er straffedømt mange ganger, og tre ganger tidligere for sex-relaterte forbrytelser.

I 1998 ble han i Moss tingrett dømt for overgrep mot Jørgen Linnerud og to andre barn. Da var overgriperen bare 17 år gammel.

I 2006 ble han dømt til fengsel i to år og seks måneder for seksuell omgang med mindreårige.

I 2011 blir han dømt for besittelse av barnepornografi og for å ha utvist seksuelt krenkende atferd overfor et mindreårig barn.

Dessuten er den overgrepssiktede Fredrikstadmannen også dømt for forsikringsbedrageri, vold med særlig farlig redskap og for brudd på veitrafikkloven.

Nye åtte uker

Mannen i 30-årene ble i november varetektsfengslet for fire uker.

Nå er han varetektsfengslet for nye åtte uker, og Fredrikstad tingrett anfører at handlingene han er siktet for har en strafferamme på 21 års fengsel.

Bakgrunnen for den nye overgrepssaken som påtalemyndigheten har reist mot mannen, skal være at en mindreårig jente har fortalt sin mor om overgrep helt fra jenta var fire år gammel og frem til i dag.

Fornærmedes mor skal ha forklart til politiet at mannen overfor henne har erkjent seksuelle overgrep mot hennes datter.

Overgrepene skal ha forekommet i badekaret.

– Troverdigheten styrkes av siktedes strafferettslige historikk knyttet til seksuelle overgrep mot mindreårige, mener retten om de nye overgreps-påstandene mot ham.

Nekter straffskyld

I følge det mannens forsvarer Jørgen Mowinckel opplyser til VG, nekter mannen straffskyld etter siktelsen, som er utferdiget for overgrep mot barn under 14 år.

– Han stiller seg uforstående, sier forsvareren.

I 2006 ble det foretatt en såkalt prejudisiell observasjon av mannen. Legen som gjennomførte en samtale med siktede konkluderte blant annet med at mannen på det tidspunktet hadde en umoden seksualitet med en tendens til benekting og bagatellisering, og at det for ti år siden forelå en viss fare for gjentakelse.

Gjenopplever overgrepet

– Hva tenker du om at samme mann nå er siktet for nye overgrep?

– Det er problematisk. Jeg blir også ganske provosert. Og jeg gjenopplever det som skjedde for mange år siden, sier Jørgen Linnerud.

– Jeg synes det er nok nå. Men blir han dømt også denne gangen, får han kanskje 10-15 år, og så slipper ut igjen enda en gang etter fem eller ti år. Denne mannen kommer ikke til å slutte. Det er fastslått at det er en legning han har. Han kommer alltid til å misbruke barn. Samfunnet burde derfor hatt ordninger som forhindret at slike mennesker slipper ut igjen og igjen ...