Line Jeppesen
Tekst: lill mostad Foto: geir a. Carlsson

– Jeg liker forandringer og å finne nye veier

Publisert
DEL

Den nye sentrumslederen, Line Jeppesen (36), snakker om sin yrkeskarrière, men sitatet gjelder også for hennes mange løpeturer.– Det finnes ingen bedre måte å bli kjent med en by på enn å løpe i sentrum en grytidlig morgen, mener hun.

Nå gleder jeg meg til å ta pulsen på sentrum igjen, det er en god følelse.

Line Jeppesen, ny sentrumsleder

36-åringen liker seg så godt i bysentrum, at den store drømmen nå er å løpe maraton i en av dem. Gjerne en av de største, som New York. Når hun er ute på reiser liker hun å knyte på seg løpeskoene før de fleste andre har tanker om å gni søvnen ut av øynene.

– Jeg er et A-menneske, og jeg trives godt i mitt eget selskap. Når jeg løper rundt i en ny by før den har våknet, eller mens den holder på å våkne, ser jeg ting på en helt annen måte, sier Line Jeppesen som «kun» har noen halvmaraton bak seg.

Så langt har hun ikke løpt gjennom Nygaardsgaten mens byen sover, men det er nok bare et tidsspørsmål før hun dropper byfergen og tar bena fatt fra boligen på Gressvik til sitt nye kontor.

– Jeg vet ikke helt hvor jeg skal holde hus, men veldig sentralt blir det heldigvis. Nå gleder jeg meg til å ta pulsen på sentrum igjen, det er en god følelse, sier hun fornøyd.

Frem til 1. november, da Stine Ferguson begynner i sin nye jobb som daglig leder i Ryen AS eiendom, blir Jeppesen fremdeles å finne mellom hyllene på Rema 1000 på Evjekaia der hun er butikksjef. Det har hun vært i halvannet år. Da hun startet der kom hun fra Brynildgruppen hvor hun var produktsjef. Før det igjen jobbet hun som annonsekonsulent i Fredriksstad Blad.

– Det har skjedd mye siden du sluttet i FB for fire år siden? Du har også tatt en master?

– Ja, det har skjedd mye, og det liker jeg jo. Mastergraden var i «Master og management». Det å kunne gå på skolen ved siden av jobb er givende, man møter mennesker som vil satse, og det er som kjent lysta som driver verket, smiler hun.

Klar for nye oppgaver: - Det har vært slitsomt, men moro, å være kjøpmann i Rema 1000.

Klar for nye oppgaver: - Det har vært slitsomt, men moro, å være kjøpmann i Rema 1000. Foto:

I kjøpmannsjobben i Rema har hun hatt god nytte av at hun er et A-menneske.

– Jeg visste før jeg begynte at det ville bli hardt arbeid å drive butikk, min far har drevet Rema-butikk i 25 år. Det har vært lange dager, men det er også veldig moro. Og jeg er fornøyd med resultatene den tiden jeg har vært kjøpmann. Jobben i Brynildgruppen lærte jeg også utrolig mye i, det samme da jeg jobbet som annonsekonsulent. Det var gjennom den stillingen jeg virkelig ble kjent med Fredrikstad sentrum.

Den brede arbeidserfaringen mener hun var viktig og nyttig da hun søkte jobben som ny sentrumsleder.

– Ja, det var jeg trygg på da jeg søkte, jeg har lang erfaring i merkevarebygging, både strategisk og operativt. Og jeg har drevet for meg selv, jeg vet hvor skoen trykker, det gir meg troverdighet.

Den nye sentrumslederen både ler og prater lett, og sier hun klør etter å komme i gang.

– Akkurat nå føler jeg meg som verdens heldigste, ler hun.

Hennes tanker om sentrum og veien videre kommer vi tilbake til.

Begynte som flaskis

Den nye sentrumslederen er født og oppvokst i Indre Østfold, nærmere bestemt i Spydeberg. Hennes oppvekst var sterkt preget av kjøpmannsdrift.

– Faren min har alltid vært i bransjen, han ga seg som kjøpmann for ett år siden. Jeg begynte som flaskis (i panterommet, red.anm.) før jeg rakk opp til maskinen, og jeg delte ut twist til kundene. Vi var mye i butikken, men selv om vi aldri rakk Disney-filmene på julaften, har jeg bare gode minner fra den tiden.

Fritiden brukte hun på speideren, og løping ble tidlig en aktivitet for spydebergjenta.

– Haha ... jeg pleier å si at jeg hadde vært ukysset hvis det ikke hadde vært for speideren. Jeg var patruljeleder da jeg sluttet etter ti år. Ellers løp jeg allerede den gang, lagidrett var ikke noe for meg.

– Hvorfor ikke?

–Kanskje fordi jeg ikke ville være avhengig av andre og omvendt, sier hun tankefullt før hun kjapt legger til at hun var veldig selvstendig og ikke så lett å påvirke.

Jeg har alltid hatt god selvtillit.

Line Jeppesen, ny sentrumsleder

– Alle mine venninner spilte håndball, og jeg var med for å se på kampene. Jeg har alltid hatt god selvtillit, og ble ikke med på noe jeg ikke ville selv, derfor takket jeg flere ganger nei til å bli med på laget.

36-åringen sier hun er født kommersiell, hun var ikke i tvil om hva hun ville gjøre etter videregående. Det var ikke snakk om å ta et friår.

– Jeg var veldig målbevisst og flyttet til Oslo og begynte på Norges Varehandelhøyskole, det var jeg så gira på. Da jeg var ferdig med bachelor der, med spesialisering i sentrumsledelse, fikk jeg jobb på hovedkontoret til Rema 1000 med en gang. Jeg har helt klart hatt mye flaks i tillegg til at jeg har jobbet hardt. Arbeid har vært en viktig del av verdiene våre hjemme, og vi pleier ikke gi oss klokken fire, ler hun og legger til at hun aldri kunne vært gift med en mann som verken snakker jobb eller jobber utover kvelden hvis det trengs.

– Heldigvis møtte jeg ham allerede under studie- tiden. I Fredrikstad!

Mistrivdes i Fredrikstad

Den eneste forbindelsen Line Jeppesen hadde til Fredrikstad var familiehytta på Hvaler. I studietiden var hun på et utested her i byen, og Lines sigarett ble tent med Magnus Pettersens lighter.

– Dagen etter sa jeg til mamma at nå har jeg møtt han jeg skal gifte meg med. Da hadde Magnus allerede ringt og invitert meg med på båttur.

Fredrikstadgutten sa opp jobben som truckmekaniker og flyttet til kjæresten i Oslo.

– Men Magnus lengtet tilbake til Fredrikstad, så vi flyttet hit.

Nå var det hennes tur til å mistrives.

– Det var vanskelig å skape et eget nettverk, jeg følte meg avhengig av Magnus. Alt løsnet heldigvis da jeg etter hvert fikk jobben som annonseselger i FB.

Den nye sentrumslederen understreker at livet har tøffet seg for henne også innimellom.

–Ja, bevares, jeg har fått noen avslag og møtt motgang. Jeg har grått, men reiser meg fort igjen.

I dag driver ektemannen eget firma, de har tre barn på ti, åtte og fire år. Det er hektiske dager, det er sånn de liker å ha det.

– Men du må skrive noe om besteforeldrene til barna mine, uten besteforeldre stopper verden – i hvert fall vår verden. De stiller opp – alltid. Mine foreldre har flyttet fra Spydeberg til Skjærhalden, og Magnus sine foreldre bor på Østsiden. Jeg ser det som en verdi, og prøver å tenke på det som en verdi, og ikke noe jeg skal ha dårlig samvittighet for. Det betyr så mye for meg, og også for resten av familien. Barna vil helst dele alt med sine besteforeldre, så de får heldigvis mye tilbake.

– Hva gjør du når du skal slappe av? Ser en god film eller en serie på Netflix?

– Nei. Ingenting, jeg ser verken filmer eller serier. Jeg så en film da jeg var ti år, og jeg så vel «Pearl Harbor» på date med Magnus. Jeg synes ikke det er moro. Vi er jo heller ikke så mye hjemme om kveldene. Men jeg leser litt, helst på mobilen, og jeg henter ny energi fra løpingen.

Hun minner om at hun liker å være tidlig oppe.

– Ofte sovner jeg når jeg setter meg ned, ler hun.

Opptatt av næringsutvikling

Da Fredrikstad Næringsforening utlyste jobben som ny sentrumsleder hadde Line Jeppesen begynt å tenke litt fremover. Hun var klar for nye utfordringer, men visste ikke med hva. Så leste hun i avisen at Stine Ferguson hadde fått ny jobb.

– For noen år siden meldte jeg meg på et løpekurs på Fredrikstad Idrettsmedisin, der ble jeg kjent med Stine. Det var lenge før hun hadde planer om å slutte, og vi snakket om sentrum hele veien under en lang løpetur. Hun kan absolutt bekrefte min interesse for næringsutvikling, smiler 36-åringen.

– Jeg fikk meldinger fra flere venner som skrev at «den jobben står det ditt navn på, Line», og jeg trengte ikke lang betenkningstid før jeg sendte søknaden.

I siste runde i ansettelsesprosessen skulle Jeppesen presentere seg for gårdeierne. Hun fikk 15 minutter.

– Jeg har ikke noe problem med å snakke i forsamlinger, men kjente det litt i magen dagen før, og jeg vet jeg har en tendens til å planlegge meg i hjel. Da bestemte jeg meg for å ha det gøy, det er da jeg fungerer best.

– Hva tenker du om sentrumsutviklingen litt over to måneder før du tar fatt på oppgavene?

– Hvis Fredrikstad skal være bra for innbyggerne, må det være attraktivt å drive butikk også. Jeg mener jeg vet litt om hva som skal til på det området.

Hun er glad for at det skjer mye på byggefronten i byen og spesielt i sentrum, men det alene er ikke nok for den nye lederen.

– Fine bygg, planter og belysning er viktig, men det i seg selv hjelper ikke hvis ikke butikkene går rundt. Det har jeg kjent på kroppen, så jeg tror jeg kan være en god samtalepartner for driverne. Dette var det viktig for meg å få frem da jeg skulle presentere meg, og det fikk jeg heldigvis til.

Om den videre utviklingen sier hun dette:

– Selv om det er blitt gjort mye bra, er det fremdeles potensial. Som regel er utvikling en god ting, det må til for at verden skal gå fremover. Vi må også se til andre byer, det er bedre å lære når alle andre byer lærer enn etterpå. Vi må henge med, avslutter hun.

Artikkeltags