Scilla – det blå lyset på bakken er godt for oss nå ...

– Alle som våger seg ut på gater og stier disse dystre koronadagene - gående eller syklende - vil møte den lysende optimistiske blomsten på sin vei.

– Alle som våger seg ut på gater og stier disse dystre koronadagene - gående eller syklende - vil møte den lysende optimistiske blomsten på sin vei. Foto:

Av

Scilla – den er på artsdatabankens høyrisikoliste på grunn av sitt høye invasjonspotensial. Kari Wærum mener like fullt vi skal glede oss over den mens viruset viser sitt potensial.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er de her – de små blå klokkeblomstene som ligner stjerner i stim når de får vokse fritt. Akkurat nå blomstrer scillaen i rause remser langs hagegjerder og stenmurer i byen vår. Alle som våger seg ut på gater og stier disse dystre koronadagene – gående eller syklende – vil møte den lysende optimistiske blomsten på sin vei. Vi trenger ikke komme innenfor hageportene for å se den, siden scillaen gjerne rømmer hjemmefra og sprer seg utenfor sitt tiltenkte habitat. Til det får den hjelp av frøspisende maur.

Kan man kalle scillaen en glad vandrer? Ja, absolutt! Arten kalles også russeblåstjerne, men har opprinnelse fra Tyrkia, Libanon, Syria, Irak, Iran, Kaukasus og Krim for å sitere Wikipedias oppramsing. Scillaen er en løkblomst som tilhører aspargesfamilien, og det korrekte vitenskapelige navnet er Othocallis siberica. – Likevel kommer den ikke fra Sibir – den ser bare ut til å tåle sibirkalde vårvinder uten vansker.

Scillaen vandret visstnok inn i Norge nokså tidlig på 1800-tallet, og kunne beundres i Botanisk hage på Tøyen i Oslo allerede i 1823. Førti år etter var den etablert som en svært populær plante i norske hager.

Likevel er det ikke bare fryd og gammen med den vakre og villige veksten. For så ivrig er scilla etter å erobre nytt land at den i 2018 havnet på Artsdatabankens høyrisikoliste over fremmede arter med stort invasjonspotensial.

Er det likevel lov å bli glad av scillaens invasjon? Atter ja! Blålyset på bakken er godt for oss – nettopp nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken