Gå til sidens hovedinnhold

Satt covidfast da familien feiret i Sverige: Jeg vil for første gang vurdere å flytte fra min elskede by Fredrikstad

Jeg tror ikke jeg kan bo i et land som bruker karantenehotell, trussel om bøter og kontroll av at man holder karantenen hjemme og legger alt av menneskerettigheter til side bare for å bli «best i klassen».

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg begynte i skrive dette brevet, satt jag i koselige Domkirkeparken og tok meg en pause, sønnen sov i vogna etter å ha lekt på lekeplassen som vi så ofte gjør. Det kom tre turister og spurte om hvordan de kunne ta seg til Gamlebyen. Selvfølgelig hjalp jeg dem å finne veien – med et smil på leppene – så også de skal få oppleve min fine by.

Men jeg er lei meg, i hele helgen har mine tre søsken med respektive og barn feiret min mor som fylte 60 (hun ble fullvaksinert i mars, så er det sagt), men her sitter jeg fast!

Regionen familien min bor i har 156 smittede på 100.000 de seneste 14 dagene, så hvis vi drar blir vi innlosjert på karantenehotell. Å være innesperret på et karantene hotell med en 11 måneders baby er helt uaktuelt, det skjønner nok de fleste, og man skal betale for det selv også. Det finnes ikke noen grenser! Hvilke land er det som bruker karantenehotell, egentlig?

Jeg har ikke sett min mor og far på to år, de har aldri holdt sønnen på 11 måneder og nå fikk jeg ikke feiret min mor heller. Så nei, jeg har ikke hatt noe valg, her er jeg fast.

Hadde jeg hatt råd, hadde jeg dratt for lengst, nektet karantenehotell og tatt eventuell bot, men først engasjert en advokat. Ja høye bøter er man også blitt truet med.

Og den som ikke har sett testsenteret på Svinesund, kommer til å få seg et sjokk. Jeg ble mørkredd. Det er gigantisk med en masse brakker og alt er belagt med gatesten (tror ikke det finnes en sånn pen gate i Fredrikstad). Ja, penger finnes. Tenk hvis for eksempel Holmegaten i Fredrikstad kunne få seg en sånn «makeover»?

Nei, det må bli slutt på disse innreisereglene nå, det finnes ikke noen hensikt med dem utenom de økonomiske. Smitten går ned, innleggelsene på sykehusene synker og risikogruppene er vaksinert.

Det dør flere mennesker i sesonginfluensaen et vanlig år, så den er farligere et helt vanlig år her i Norge.

Her er tall fra Fhi.no:

Covid-19

Totalt smittet:

127 763

Totalt døde:

789

Totalt innlagte:

4563

Sesonginfluensaen 2017/18


Totalt smittet:

142 092

Totalt døde:

rundt 1400

Totalt innlagte:

7600

Stengte grensene 2017/18? Ble det slutt på fri bevegelse, ble man pålagt karantenehotell den gang, ble barn og ungdom fratatt et år av sine liv? Nei. Nå må dette få en slutt. Og jeg er blitt redd over at normen er å bare akseptere alt denne regjeringen sier.

Og i høst er det valg, så da skal vi høre fra Erna & Co. hvor flinke de har vært med så lave smittetall og få koronadødsfall og hvor dårlige alle andre har vært, ja Norge er best! Kanskje vi også får høre at Norge har hatt minst smitte og færrest dødsfall i hele Norden, Skandinavia og kanskje Europa? Men til hvilket pris?

Jeg kommer sikkert til å få noen kommentarer om at jeg kan dra fra dette landet hvis det ikke passer, slik har det blitt i Norge 2020/21.

Nå synker smittetallene kraftig i nesten hele Sverige, så nå pakker jeg snart kofferten og drar til familien og venter med å dra tilbake til man «bare» trenger å sitte hjemme i ti dager. Jeg tenker ikke å i tillegg gå glipp av min fars snart kommende 60-årsdag. Å sitte her og vente på å få vaksine før man drar, er ikke noen god løsning. Ja, da kan jeg kanskje dra i september.

Samtidig kommer jeg før første gang til å vurdere å flytte tilbake til Sverige fra min elskede by Fredrikstad, den lille verdensbyen jeg er blitt så glad i, Gamlebyen, Isegran, Fredrikstadmarka, nærheten til havet.

Før nå vet vi hva som skjer i neste pandemi. Og jeg tror ikke jeg kan bo i et land som bruker karantenehotell, trussel om bøter og kontroll av at man holder karantenen hjemme og legger alt av menneskerettigheter til side bare for å bli «best i klassen».

Kommentarer til denne saken