Vårens flom har nådd toppen

SARPSFOSSEN I JUNI 1995: Og slik så det ut under den voldsomme flommen i 1995, da rekorden på 3.599 kubikkmeter per sekund.

SARPSFOSSEN I JUNI 1995: Og slik så det ut under den voldsomme flommen i 1995, da rekorden på 3.599 kubikkmeter per sekund. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vårflommen har gjort sitt inntog i Sarpsfossen - men vannføringen vil ikke stige stort mer nå.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Det opplyser avdelingsleder vassdragsdrift Hans-Christian Udnæs i Glommens og Laagens Brukseierforening.

Dette bildet er tatt onsdag morgen og viser at det er mye vann som raser gjennom Sarpsfossen nå.

Følge med på vannstand

Målingen forteller at det da gikk 1.425 kubikkmeter i sekundet.

– Men det tallet som vises her målt ved Solbergfossen, understreker Udnæs.

På glb.no er det til enhver tid mulig å følge med på vannstanden i Glomma. Men for øyeblikket er målestasjonen ved Sarpsfossen ute av drift, opplyser avdelingslederen.

Årets flom går under kategorien «liten».

– Toppen ble nådd 24. mai med 1.700 kubikkmeter vann i sekundet ved Solbergfoss. Da hadde det i perioden før vært mye nedbør og ganske rask snøsmelting. Vannføringen vil øke ørlite fra dagens måling de to neste dagene, sier Udnæs til Sarpsborg Arbeiderblad.

Husker Sarpsborg i 1995

Vi får med andre ord ikke i nærheten av de samme forholdene som i 1995 - da vannføringsrekorden for Sarpsfossen ble satt. Forøvrig behørig dokumentert av SA-fotograf Jarl M. Andersen.

– Jeg var i Sarpsborg da, og så på de kreftene som herjet. Det var et fascinerende syn. Men heldigvis har vi ikke siden vært i nærheten av en så voldsom flom, kommenterer Udnæs.

Artikkeltags