Rødt flomvarsel på Østlandet – Sarpsfossen vokser

VOKSER: Vannføringen i Glomma har økt voldsomt siden 24. april i år. I skrivende stund er vannføringen 2450 kubikkmeter i sekundet.

VOKSER: Vannføringen i Glomma har økt voldsomt siden 24. april i år. I skrivende stund er vannføringen 2450 kubikkmeter i sekundet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sannsynligheten for en alvorlig vårflom på Østlandet fortsetter å øke. Fredag sendte NVE ut rødt flomvarsel i Hedmark, Oppland og Buskerud.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Men i Østfold er det fremdeles oransje flomfare fredag.

Hevet til rødt

NVE har hevet farenivået for flom til rødt i Hedmark, Oppland og Buskerud. Rødt er det høyeste nivået. Det varsles i tillegg at flomfaren trolig vil bli hevet til rødt flere steder på Østlandet i løpet av helgen.

Årsaken er stigende temperaturer som igjen fører til kraftig snøsmelting i høyfjellet. Dette har ført til stor vannstand i Glomma, Gudbrandsdalslågen og Trysilelva.

(SA+) Se stort bildegalleri her

Fossen vokser

De enorme vannmassene kan blant annet føre til oversvømmelser og redusert fremkommelighet på veiene på Østlandet. I Østfold er veiene i nærheten av Glomma ikke unaturlig, mest utsatt.

Sarpsfossen gikk flomdiger på forsommeren i 1995 med en vannføring på 3.599 kubikkmeter. Tirsdag 24. april var vannføringen i Sarpsfossen 1125 kubikkmeter i sekundet og onsdag 9. mai var vannføringen i fossen 1700 kubikkmeter i sekundet. For tiden er vannføringen 2450 kubikkmeter i sekundet.

Artikkeltags