Hummersesongen varer fra 1. oktober til 31. november. Sander var ute kokken 08.00 da sesongen startet. Og vi fikk være med!
– Jeg fisker hele sesongen, sier Sander og forteller videre at han drar ut i all slags vær etter skolen og i helgene. Det blir fort tre til fire turer i uka.
Formiddagene går med til en del sjøteori. Han går nemlig linjen fisk og fangs på Kalnes videregående skole.
– Det var min oldefar som ga meg muligheten til å fiske med sjarken for første gang. Han lærte meg masse. Jeg fører lidenskapen hans for hummerfiske videre.
Beholder noen selv
Når Sander har vært på sjøen og fisket, melder han fra til Fjorfisk hva fangsten er. Da får han beskjed om når han skal levere, og kiloprisen ligger på rundt 400 kroner kiloen.
Det er gode lommepenger. Mye brukes til vedlikehold og utstyr til båten.
– Av og til beholder jeg noen hummer selv. Da er det jeg som koker dem. Mamma og pappa står for tilbehøret, sier han og ler.
Det er på sjøen jeg virkelig slapper av.
Sander viser Fredriksstad Blads utsendte hvordan man tar opp en teine.
– Er det ikke noe fangst i dem, så legger jeg agn i dem. Agnen er makrell som jeg har fisket tidligere i sommer, forklarer han.
– Har du hatt noen skumle opplevelser på sjøen?
– Det var en gang jeg fikk motorproblemer. Da måtte jeg bli tauet inn. Utenom det har det ikke skjedd noen spesielt farlige hendelser.
– Når er forholdene optimale for hummerfiske?
– Når man er ute på sjøen så er alt stort sett varierende. Om det har vært regn så kan det være mye hummer i teinene, men det kan også være lite hummer i teinene. Som sagt veldig variert.
Nylig har Sander investert i sin egen båt, en liten jolle (sjarken Fredriksstad Blad fikk være med på, fikk han låne for anledningen). Han har både kjøpt en kraftblokk til å dra tauet til teinen opp i båten, en påhengsmotor og mye annet nyttig utstyr.
.
– Hva er din største frykt når det kommer til det å fiske hummer?
– Min største frykt er at tauet skal surre seg rundt beinet mitt. Det har skjedd et par ganger før, men da har pappa heldigvis vært med. En annen faktor som ofte spiller inn er været. En gang så sjøet det så mye når jeg var ute. Hvis jeg stod på ene siden av båten bare sklei jeg over til den andre siden. Da ble det noen blåmerker.
Tips oss
Takk for at du tok deg tid til å lese saken. Har du tips eller innspill til ungdomsredaksjonen? Send gjerne en mail til journalist [email protected] eller leder [email protected]