Enklere å spørre Google enn bestemor

BRUKER MOBILEN: Ungdom sier at det er lettere å spørre google og internett om tips enn bestemor. Fra venstre: 17-åringene Morten Murud Gundersen, Sandra Wehn Olsen og Ola Eggum.

BRUKER MOBILEN: Ungdom sier at det er lettere å spørre google og internett om tips enn bestemor. Fra venstre: 17-åringene Morten Murud Gundersen, Sandra Wehn Olsen og Ola Eggum. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ungdommen har sluttet å be de eldre om tips og råd. Nå søker de bare på Google om de lurer på noe.

DEL

Mobilteknologi har påvirket måten vi kommuniserer på helt siden før Nokia 3210 var på markedet ved årtusenskiftet. Det siste tiåret har smarttelefonen preget hverdagen vår mye.

På Torvbyen treffer Fredriksstad Blad 17-åringene Morten Murud Gundersen, Sandra Wehn Olsen og Ola Eggum. De forteller at ungdom i dag heller ber Google om hjelp, fremfor å be om tips og råd fra bestemor og bestefar. Eller øvrig familie for den del. 

– Ja, slik er det. Mobilen er tilgjengelig, sier Gundersen, som for støtte av venninnen Wehn Olsen.

– Det går fortere, så har en flere kilder å gå ut ifra. Det er veldig lett å lete opp det du trenger, mener Eggum.

Hvor ofte prater dere med besteforeldrene deres?

– Kanskje ikke ofte nok, bekrefter Wehn Olsen.

Tenker ikke over det

Marina Karlsen (18), Ida-Amalie Lunde (17) og Silje Jensen bekrefter tendensen. De går på VG2 på frisørlinjen på Glemmen videregående skole.

BRUKER GOOGLE: Jentene på frisørlinja på Glemmen videregående forteller at de bruker Google mer enn bestemor. Fra høyre: Marina Karlsen, Ida-Amalie Lunde og Silje Jensen.

BRUKER GOOGLE: Jentene på frisørlinja på Glemmen videregående forteller at de bruker Google mer enn bestemor. Fra høyre: Marina Karlsen, Ida-Amalie Lunde og Silje Jensen. Foto:

– Hvem spør dere om dere lurer på noe, Google eller bestemor?

– Google, sier jentene bestemt.

– Hvorfor er det slik?

– Google har svaret på alt. For eksempel om du lurer på hva et ord betyr, så kan du bare søke det opp, sier Karlsen.

– Oppskrifter og slikt også, fortsetter Lunde.

Frisørelevene mener at teknologien har gjort mange på deres alder mer selvstendig. Jentene forsikrer FB om at de fremdeles har et godt forhold til besteforeldrene sine, men tror likevel at bestemor savner å bli spurt.

– Bestemor savner det nok. Hun synes sikkert det er koselig med slike spørsmål når vi lurer på noe, sier Lunde.

– For eksempel med en vaffeloppskrift, så hadde hun sikkert blitt glad for at vi ville brukes hennes oppskrift, mener Karlsen.

– Har dere tenkt over at Google fører til at en ber mindre om råd fra familien?

– Nei. Det har blitt så naturlig. Det er bare det vi gjør. Vi tenker ikke over at vi kunne spurt noen vi kjenner, sier Jensen.

– Det er litt trist

Eline Nordal sier at hun liker å gi tips. Særlig når det handler om tradisjonell matlaging, men hun tar utviklingen med fatning likevel.

– Det er vi nødt til å finne seg i, for disse ungdommene har hatt mobiler og nettbrett siden de gikk i barnehagen. Jeg synes det er litt trist, mener Eline Nordal som spiser lunsj på Torvbyen.

– Jeg har kjøpt meg en slik selv, sier hun stolt, og viser fram smarttelefonen sin.

– Den valgte jeg ut helt på egen hånd. Nå har det blitt slik at jeg ber de unge om tips og råd, forteller hun med et smil til Fredriksstad Blad.

SYND: Eline Nordal liker ikke utviklingen ungdommen beskriver, men liker at hun selv kan be ungdommen om hjelp til ting. Her sammen med Bjørn Reffsgaard.

SYND: Eline Nordal liker ikke utviklingen ungdommen beskriver, men liker at hun selv kan be ungdommen om hjelp til ting. Her sammen med Bjørn Reffsgaard. Foto:

– Så rollene har snudd litt?

– Ja, i alle fall når det kommer til teknologi. Uten barn og barnebarn hadde jeg ikke klart å følge med, men barnebarna sier «Kom, så skal jeg vise deg bestemor, forteller hun.

– Det er sånn det har blitt. Ungene har ikke tid til så mye nå. Det er jobb, barn og aktivitet til tusen, sier kompisen Bjørn Reffsgaard.

Ingrid Tjelsbo (83) sier at hun fremdeles blir spurt om tips fra barnebarna sine.

– Jeg har en datterdatter som jeg har veldig god kontakt med. Vi snakker om alt mulig. Jeg tror det har litt å si om besteforeldrene har tid selv også. I dag er det jo mange besteforeldre som jobber. Da nytter det ikke å komme tilbake til barnebarna når du først er så gammel at du trenger dem mer enn de trenger deg, forklarer hun til Fredriksstad Blad.

PRATER MED BARNEBARNA: Ingrid Tjelsbo prater både med barnebarna sine og andre ungdommer hun treffer når hun er ute.

PRATER MED BARNEBARNA: Ingrid Tjelsbo prater både med barnebarna sine og andre ungdommer hun treffer når hun er ute. Foto:

– Det er et stort problem. Når jeg er ute og spiser ser jeg barn og foreldre sitte med hodet nede i skjermer istedenfor å prate med hverandre. Det er helt høl i huet. Det gjør samfunnet kaldere, sier damen som oppfordrer flere til å snakke med hverandre.

Selv om det i utgangspunktet er snakk om ukjente mennesker.

– Jeg har lett for å prate jeg da. Ser jeg eldre mennesker gå alene snakker jeg til dem. Da får jeg ofte beskjed om at det er den første stemmen som snakker til dem på hele dagen, eller hele uken. Jeg snakker til mange ukjente ungdommer også. Da blir de nok litt overrasket, men jeg tror de liker det, forteller damen før hun avslutter intervjuet med en klem.

Artikkeltags