VG var det første mediet som meldte om saken, som skal være henlagt på bevisets stilling av Oslo statsadvokatembeter.

Onsdag skrev samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali (24) på Facebook om en episode hun politianmeldte Antonsen for. Hendelsen skjedde på utestedet Bar Boca i Oslo for få uker siden. Komikeren ble anmeldt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.

«Dette er en historie jeg har båret på i tre uker. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det ennå. Nå gjør jeg det», skriver hun i et lengre innlegg der hun beskriver detaljert hvordan hun opplevde hele hendelsen.

Ikke «kvalifisert krenkende»

Ifølge henleggelsen, som VG har fått tilgang til, går det fram at politiet ønsket å tiltale Antonsen for ytringen «er ikke du for mørkhudet til å være her?».

Statsadvokaten mener imidlertid at dette ikke kan straffes etter straffelovens paragraf 185, med bakgrunn i rettspraksis fra Høyesterett og det faktum at det kun er «kvalifisert krenkende» utsagn som kan straffes etter denne bestemmelsen.

– Vurderingen er at ytringen ikke er kvalifisert krenkende i den sammenhengen den er fremsatt. Saken blir derfor å henlegge etter bevisets stilling, heter det i begrunnelsen ifølge NRK.

Vurderer å klage

VG har vært i kontakt med Sumaya Jirde Alis venninne Hasti Hamidi som har vært tett på henne den siste tiden. De ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg er overrasket over det. Som jeg har sagt tidligere, mener jeg det å si «dra tilbake til Somalia eller Afrika» er nok til å dømme som hatefull ytring, sier daglig leder Hatem Ben Mansour ved Antirasistisk Senter til TV 2.

Mansour sier det er underlig at politiet henlegger saken. Det som gjør saken spesiell, er konteksten rundt, sier han.

– Hvis ikke dette er hatytringer, begynner jeg å lure på hva de mener er hatytringer i Oslo-politiet, sier Mansour og legger til at Antirasistisk Senter vurderer å klage på henleggelsen.

Jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo sier til TV-kanalen at han ikke synes det høres urimelig ut at saken ble henlagt, ut ifra situasjonen.