Gå til sidens hovedinnhold

Sagaen om Sarpsborgs første og siste jarl

Podkast: Alv Erlingsson er tett forknippet med Fredrikstad og Sarpsborg. Bjørnen i våre to byvåpen sies å komme fra hans segl og den fascinerende stormannen hadde sannsynligvis et fort på Isegran på 1200-tallet.

I ukas episode av «Fredagshølet» tar Jens Nielsen (32) og Robin A. Olsen (33) et dykk i historien og gjenforteller den fascinerende sagaen om Alv Erlingsson.

Fra hans stigende stjerne under kong Magnus Lagabøte på midten av 1200-tallet til hans endelikt i 1290 radbrukket på hjul og steile i Helsingborg.

Fredrikstad har få skriftlige kilder før byens stiftelse i 1567. Men i sagaer og kongebøker kan vi lese at det i lang tid har vært betydelige hendelser i nedre Glomma med fargerike skikkelser fra norsk storhetstid.

En slik skikkelse er Alv «den mindre» Erlingsson.

Erlingsson er den første og den siste jarlen Sarpsborg har hatt. Han gjorde det skarpt under Magnus Lagabøte, men ble lyst fredløs i hele Nord-Europa etter å ha kommet i maktposisjon. Alv er kalt «den siste viking» for sin ville fremferd og ble i hundrevis av år etter sin død diktet og sunget om i hele Norden.Kommentarer til denne saken