Gå til sidens hovedinnhold

Så jeg spør, kjære Fredrikstad, hvor har det blitt av dialekten min?

«Talemål fra indre fjorder, langstrakte vidder og høye berg får talt sin sak, og deretter har de blitt respektert som de vakre språka de er. Alle utenom en dialekt. Østfold-dialekten.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge pleier vi alltid å skryte av hvor stolte og tolerante vi er ovenfor dialektene våre. Vi finner en enorm glede av å vite at sjøl om folk snakker ganske rart i ei lita bygd, så forstår vi dem. Vi gleder oss over mangfoldet av språkvarianter.

Finner vi den samme gleda i Fredrikstad-dialekta?

Jeg har vokst opp i ei digital tid. Ei tid hvor det har blitt mer nettbrett, strømming, mobil og data gradvis over åra. I denne verdenen så regjerer bokmålet, og naturligvis så er det Oslo-målet som er mest framtredende i sosiale medier og riksdekkende mediehus. Her får dialekter noen ganger blomstre i ny og ne. Talemål fra indre fjorder, langstrakte vidder og høye berg får talt sin sak, og deretter har de blitt respektert som de vakre språka de er. Alle utenom en dialekt. Østfold-dialekten.

En kverulant av en språkforsker våget for flere år siden å kalle Fredrikstad-dialekten for «Norges styggeste dialekt». Dette har satt dype spor i folkesjela til ðfredrikstanerne», og man merker det på språket vårt. Jeg tror virkelig ikke vi finner den samme gleda i dialekten vår, som andre dialektbrukere her til lands finner i sin dialekt.

Det er ikke mange som tar vare på dialekten i byen.

For Fredrikstad-dialekten, og kanskje i et større perspektiv Østfold-dialekten, er stempla som en negativ dialekt. Noe som man ikke skal tale, preke eller bruke offentlig. I Fredrikstad så videreformidler vi tankene om at dialekten vår er stygg hver eneste gang vi legger om, og hver gang vi bytter ut våre dialektord med standardiserte Oslo-ord.

Jeg har vokst opp uten å lære det jeg føler skulle vært dialekten min. Mange ungdom deler nok skjebnen min. For hver gang jeg er i Fredrikstad møter jeg en by som er flau over sin egen dialekt.

Så nå spør jeg, kjære Fredrikstad, hvor har det blitt av dialekten min?

Kommentarer til denne saken