Russiske styrker forlot en stridsvogn av typen T-90M, deres mest avanserte stridsvogn i aktiv bruk, da de trakk seg ut av områder i Kharkiv-regionen, nord i Ukraina forrige uke.

Det hevder det Ukrainske forsvarsdepartementet i en melding på Twitter søndag kveld.

Den anerkjente nederlandske analysegruppen Oryx, som benytter seg av åpne kilder på nettet og geolokasjon, har verifisert disse opplysningene. De inkluderer stridsvognen i sin liste over tapt russisk materiell under invasjonen i Ukraina.

Vist frem på Den røde plass

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning og leder for forskningsgruppen på Ukraina ved Forsvarets Høgskole, mener funnet kan gagne både ukrainsk og vestlig etterretning.

– Dette er den mest moderne stridsvognen i det russiske arsenalet, og den er blitt vist frem på Den røde plass, sier Røseth til Nettavisen.

– Det finnes en annen type, T-14 Armada, som er hakket nyere. Men dette er de nyeste russiske stridsvognene, sier han.

Siden invasjonen startet i februar har Russland tapt store mengder militært materiell. Ifølge oversikten fra Oryx har ukrainske styrker totalt uskadeliggjort 1148 russiske stridsvogner. Av disse skal 678 være ødelagt, 375 overtatt og 51 forlatt av russiske styrker.

En av disse er stridsvognen av typen T-90M, som ukrainske styrker nå skal ha kontroll over.

Kan gi verdifull informasjon

Dersom stridsvognen skulle vise seg å være intakt, ville den kunne gi ukrainerne verdifull informasjon de kan bruke aktivt i krigføringen, mener Røseth.

– Det er nyttig for en ikke-russisk etterretningstjeneste, om det er ukrainsk eller vestlig, å vurdere stridsvognen og hvilke forsvarsmekanismer den har, og eventuelt hvor god denne modellen er, sier han.

– Spesielt med tanke på krigen som pågår nå er det noe man ganske raskt kan dra nytte av.

– Men når det gjelder teknologi, som ligger i bunnen av vogna, har både USA og tyskerne veldig kapable stridsvogner. De klarer seg godt uten å se på hva russerne gjør, men dette er stridsvognen man vil møte i kamp, derfor er det viktig å lære mye om den, sier Røseth.

Serieprodusert

Trygve Johannes Smidt, oberstløytnant og forsker på militære landoperasjoner ved Krigsskolen, forteller at stridsvognen er den mest moderne som er serieprodusert i Russland.

– Den kan ha en typisk fjernstyrt våpenstasjon på toppen. En mitraljøse, som kan styres innenfra. Så kan man forvente at de har den siste generasjonen med termisk sikte, som gjør at de kan se i mørket og gjennom røyk, sier Smidt til Nettavisen.

– Er dette gode nyheter for vestlig etterretning?

– Ja, det gjør at de har muligheten til å se hva som er kapasiteten på en denne typen av T-90-stridsvogner, som kan variere en del. Det er ikke enorme ting man vil finne ut av, men hvis man har stridsvognen intakt og tilgjengelig, vil man kunne studere den, og finne ut ganske nøyaktig hva som er kapasiteten på denne modellen, sier han.

– Hva kan de gjøre med denne informasjonen? Kan den brukes aktivt i krigføringen?

– Det man kan forvente at man prøver å finne ut av, er om den har det man kaller for «gap» i pansringen – som gjør at man kan sikte etter de gapene når man skyter på den, sier Smidt.

Han påpeker at dette likevel ikke vil tippe krigen i en eller annen retning.

– Det er en fordel å ha den intakt. Det vil si at du kan starte den opp og kjøre i gang alle systemene. Du kan se hvor lang tid det går før den er fullt operativ. Og man kan se gjennom siktene.

Det er denne typen informasjon som er interessant å finne ut av, mener Smidt, og lister selv opp spørsmålene han tror vestlig etterretning ønsker å finne svar på:

– Hvor effektiv er den? Hvor mange hakk opp på stigen er den? Og hvilke type vestlige stridsvogner kan de måle seg med?