I New York bekreftet FN-ambassadør Vassilij Nebenzia at en militæroperasjon er i gang. Han sier Russland er ute etter «juntaen» som styrer i Kyiv.

–Vi er ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men juntaen som har makten i Kyiv, sa FN-ambassadøren i et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld New York-tid.

Ukraina hevder å ha skutt ned fem russiske fly og ett angrepshelikopter. Det er ikke kjent hvor flyene og helikopteret er skutt ned, og meldingene er ikke bekreftet fra annet hold, melder NTB klokka 07:13.

Startet angrepet klokka 05 om natta

Ambassadøren uttalte seg etter at president Vladimir Putin tidlig torsdag morgen kunngjorde at Russland ville innlede en militæroperasjon mot Ukraina.

Samtidig med at sosiale medier meldte om eksplosjoner over hele Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokka 5 torsdag morgen.

Interfax skrev blant annet at en militær landingsoperasjon var igangsatt ved den ukrainske svartehavsbyen Odesa, og at soldater var gått i land. Det meldes også om landgang i Mariupol, nær fronten.

Norges statsminister: – Alvorlig brudd på folkeretten

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina.

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

Bønnfaller Putin

FNs generalsekretær har bønnfalt Vladimir Putin om å trekke styrkene tilbake og stanse angrepet mot Ukraina.

– I menneskehetens navn, hent soldatene hjem til Russland, sa Antonio Guterres henvendt til den russiske presidenten etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Helt til det siste forsøkte Guterres å få Putin fra å gjennomføre angrepet.

– Konsekvensene av en krig vil være ødeleggende for Ukraina og får vidtrekkende følger for verdensøkonomien, legger FN-sjefen til.

Han sier nattens møte er den tristeste stunden i løpet av hans tid som generalsekretær. Guterres har ledet FN siden 2017.

Biden: Lover fortsatt støtte til Ukraina

I en samtale med sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj lover USAs president Joe Biden fortsatt støtte og hjelp til Ukraina.

– Vi skal fortsette med å gi støtte og hjelp til Ukraina og det ukrainske folk, sa Biden i en uttalelse etter samtalen.

Samtalen fant sted like etter at Russland gikk til angrep på Ukraina natt til torsdag, der det ble hørt eksplosjoner flere steder i landet.

I samtalen fordømte Biden det han kalte «uprovoserte og uberettigede angrep utført av russiske militærstyrker». Biden la til at Zelenskyj har bedt Biden lederne for verdenssamfunnet om å stå klart fram mot Russlands president Vladimir Putins «åpenbare aggresjon».

– Presisjonsvåpen

Det russiske forsvarsdepartementet sier at de skyter mot militære mål med presisjonsvåpen.

– Militær infrastruktur, luftforsvarsanlegg, militære flyplasser og flyvåpenet til Ukraina blir satt ut av spill, opplyste departementet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekreftet at Russland angriper Ukrainas militære infrastruktur og grensevakter. Han innførte samtidig militær unntakstilstand.

Flyalarm i Kyiv

Torsdag morgen lød flyalarmen i sentrum av Kyiv etter at det tidligere var hørt eksplosjoner i byen. Etter at byens innbyggere først syntes å ta situasjonen med ro, satte de kursen mot tilfluktsrom og undergrunnsstasjoner.

I Kharkiv er et militært kommandosenter truffet av et russisk missil, ifølge Ukrainas innenriksdepartement.

I en rekke ukrainske byer er det meldt om eksplosjoner og skyting, ifølge Reuters, AFP og BBC.

Fullskala invasjon

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba anklaget Russlands president Vladimir Putin for å ha innledet en fullskala invasjon av landet.

– Fredelige ukrainske byer er under angrep. Dette er en aggresjonskrig, sa Kuleba og la til at Ukraina vil forsvare seg og vil seire.

– Verden kan og må stanse Putin. Det er nå det må handles, sa han.

Meldingene om invasjon og eksplosjoner kommer etter at Putin natt til torsdag kunngjorde at han har igangsatt en militæroperasjon inn i Ukraina som svar på «trusler» fra Ukraina.

Luftrommet stengt

Ukraina stengte luftrommet for sivile fly, og både passasjerer og flyplasspersonale ble evakuert fra flyplassen utenfor Kyiv, der noen vitner meldte at de hadde hørt artilleriild, ifølge departementet for infrastruktur.

Fra forskjellige kilder meldes det om eksplosjoner i Kyiv, Kharkiv, Odesa, Mariupol og langs frontlinjen i Øst-Ukraina, og at militære fasiliteter er rammet av rakettangrep også i Kyiv.

Fire eksplosjoner er også hørt i Kramatorsk, en by på frontlinjen som fungerer som Ukrainas militære hovedstad i Øst-Ukraina.