Har du ingen å være russ med? Da vil Marthe og Amalie ha deg med i gjengen sin

Marthe Helene Hansen og Amalie Serina Nordbakk gleder seg endelig til russetiden. De har startet en ny russegruppe - og inviterer flere med seg inn.

Marthe Helene Hansen og Amalie Serina Nordbakk gleder seg endelig til russetiden. De har startet en ny russegruppe - og inviterer flere med seg inn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Begge vet hvordan det er å gå alene, å grue seg til ikke ha noen å være med, sier Marthe Hansen (18) og Amalie Serina Nordbakk (18). Nå ber de alle som har lyst om å bli med og lage russegjeng.

DEL

Marthe fra Begby og Amalie fra Sarpsborg har ikke kjent hverandre så lenge.

– Vi er blitt gode venner på kort tid, sier Amalie og smiler i retning Marthe.

Mens jevnaldrende i lang tid har planlagt russetiden med feiring i buss og bil, har de to jentene stått på sidelinjen – hver for seg. Sammen fant de en løsning – men de tenkte seg grundig om før de tok steget. Om de turte å blottlegge seg.

– Du legger jo ut at du er alene, erkjenner Marthe.

– Vi snakket mye om det først. Vi bestemte oss for at nå har vi sjansen til å lage en gruppe og gjøre en forskjell. Da var det ikke så vanskelig, sier Amalie.

– Og vi vil vise at man ikke må starte så tidlig eller bruke masse penger, sier Marthe.

Etterlysning på Facebook

Fredag la de ut en melding på Amalies Facebook-profil. Der inviterer de andre som har lyst til å være russ, men som ønsker seg noen å være sammen med, til å ta kontakt.

Nå er de veldig glade for at de tok sats. Responsen har vært enorm.

– Det er helt sykt, dette hadde vi aldri ventet, sier Amalie. Tre jenter har allerede meldt seg og vil være med dem, de skal forsøke å møtes denne uken.

Posten har mer enn 650 delinger, og kommentarene renner inn – og de har ikke fått én eneste negativ tilbakemelding.

– Folk vi ikke kjenner skriver at vi er fremtiden, at vi er forbilder, og at det er tøft å tørre å si det. Vi får veldig creds for det, oppsummerer Amalie.

En som kommenterte skulle ha vært russ i fjor, men sto alene og valgte å la det være. Det er trist å lese, synes jentene. Nå vil de gjøre det de kan for at det ikke skal skje med flere.

Mistet lysten på russefeiringen

Amalie forteller åpent at hun ikke har hatt så mange venner og derfor ikke har blitt med i noen russegjeng. Hun har alltid gledet seg veldig til russetiden, men mistet lysten mer og mer. Jentene opplever at alle de i ulike gjengene kjenner hverandre veldig godt.

– Folk er ikke så flinke til å inkludere lenger. Jeg har kjent veldig på det, stresset med å finne noen å være med. Vært redd for ikke å ha noen å gå med.

Marthe forteller at hun har vært med i flere grupper, men likevel endte med å stå alene. Hun mener det ikke gir følelsen av ordentlig tilhørighet når man ikke er en del av en gruppe, men bare kan være med dem innimellom.

– Det er vanskelig å komme inn i en gruppe når man er én.

Press om penger og popularitet

De opplever at det er sterkt press for å være med på en buss, men at stort pengeforbruk og sosial status er viktig for å bli inkludert og få være med.

– Det er mye utestengning. Du må være blant de kuleste, sier Amalie, og viser også til de titalls tusener som gjerne kreves for å være med, selv om mye ofte jobbes inn på dugnad.

– Hvis du kommer inn som ny i en gruppe må man betale seg inn. Ikke alle råd til det, forklarer Marthe.

– Er det penger og popularitet det handler om?

– Det føles nesten slik. Men det er ikke det det skal handle om, mener jentene.

De var spente på om noen ville tørre å bli med dem. Til nå er de altså en gjeng på fem, som holder døren åpen for dem som vil.

Om de er inspirerte av jentegjengen i NRK-suksessen Skam – som fant hverandre på samme måte?

– Ha ha ha, det har vi ikke tenkt på, men det er jo nesten sånn, ler de.

Jobber med sponsorer

Nå gleder de seg til alt de har i vente. De har ingen russebil, men håper å få til noe.

– Om det ikke går, er det ingen krise det heller, fastslår de. De har allerede fått inn noen sponsorer. De vil ha gensere og annet utstyr.

– Vi vil være en gjeng, og vi vil vise hvem vi er, sier jentene. Det bidrar til samhold, men uten at de vil ekskludere noen.

De har allerede avtalt litt med andre grupper, blant annet med rulling.

– Ikke vær redd for å si fra

– Hva er forventningene deres til våren?

– Å ha det moro. Vi skal blant annet på russens dag på Tusenfryd, sier Amalie.

– Å møte nye folk, få nye bekjentskaper, leve livet der og da, tenker Marthe høyt.

De er enige om at det er deilig å kunne glede seg i stedet for å grue seg til det de mener skal være ett av høydepunktene i ungdomstiden.

Og de har klare budskap til medruss:

Til dem som er alene: ikke vær redd for å si fra, for å stå frem. Og til andre:

– Ser du at noen er alene, ta dem inn og vær hyggelig. Ikke gå forbi og tenk at noen andre gjør noe med det, ber de.

Artikkeltags