FB mener: La russen være russ

Minne for livet: Den gang kreftsyke Theodor Åslie (7) glemmer trolig aldri russetiden i fjor.

Minne for livet: Den gang kreftsyke Theodor Åslie (7) glemmer trolig aldri russetiden i fjor.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leder 

2010: Angelika på ett år blir forkjølet etter at russen treffer henne med kaldt vann på Gressvik. 2011: Rektoren på Frederik II sier at han ikke er stolt av egen russ, som varsler ellevill feiring. 2012: To andreårselever på skolen blir «kidnappet» og etterlatt sammenteipet i Veumskogen. 2013: Knuste ølflasker, plastglass, pizzaesker, toalettpapir, bokser, og russekort i mengder ligger igjen på Mærrapanna etter russefest.

Slik kunne oppramsingen fortsatt, både bakover og fremover i tid. Negative medieoppslag om de fargerike, forfyllete kjeledresshordene er like trofaste vårtegn som krokus på Cicignon og softis på Flora.

Men vi skal nøye oss med to saker til, fra det siste året. Mai 2014: Kreftsyke Theodor (7) fra Gressvik har én eneste lidenskap. Han samler på russekort. Russ fra hele landet mobiliserer, og i løpet av noen hektiske dager kan mamma Tonje tårevått konstatere at Theodor får mer enn 40.000 russekort fra nær og fjern. Mars 2015: Russen samler som alltid inn penger til Krafttak mot kreft. I Hvaler og Fredrikstad kommer det inn nær 100.000 kroner.

Heldigvis skjer det sjelden svært alvorlige ting, og russefeiringen er en tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1905 i Norge. De siste 40 årene har den møtt kritikk for overdreven festing med uheldige konsekvenser. 

Vi kan derfor nærmest love nye, negative medieoppslag om russen de neste ukene. Men det handler ikke om at FB har noe som helst problem med russen eller russefeiringen. Vi rapporterer om hendelser, og når mange hundre unge voksne feirer avslutningen på 13 års skolegang med fest, fyll og moro, da blir det ikke nødvendigvis bare moro. Akkurat som når godt voksne fester hemningsløst på byen hver helg, synes det i politiloggen at russen har sprunget ut.

Artikkeltags