Russen: – Ikke bare lek og moro

JOBBER HARDT: Bussjef på «Sjøbua», Thomas Brien, forteller at de 26 guttene på russebussen har jobbet hardt for å gjøre i stand bussen. (Foto: Kristin Engløkken Mainitz)

JOBBER HARDT: Bussjef på «Sjøbua», Thomas Brien, forteller at de 26 guttene på russebussen har jobbet hardt for å gjøre i stand bussen. (Foto: Kristin Engløkken Mainitz)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Det står alltid mye negativt om russen og pengebruk. Det mange kanskje ikke tenker på, er at vi jobber hardt og får erfaring med det vi gjør.

DEL

Det sier bussjef på russebussen «Sjøbua», Thomas Brien, til Fredriksstad Blad. De er én av totalt fem russebusser i Fredrikstad dette året. Fredriksstad Blad har snakket med tre av dem om forventninger til russetiden, budsjett og hva de har lært av arbeidet de har lagt ned for å klargjøre bussen.

FB MENER: La russen være russ

De siste årene har mye av medieoppmerksomheten om russekullene vært negativt vinklet, med noen unntak. Fjorårets russ fikk blant annet positiv respons fra alle kriker og kroker av landet da de organiserte seg og hjalp til med å samle inn over 40.000 russekort til kreftsyke Theodor.

Likevel er det en annen ting som veldig ofte blir dratt frem når det gjelder russekullene; nemlig pengebruk.

– Det mange ikke forstår, er at vi jobber dugnader og står på for å samle inn pengene vi trenger. Selvfølgelig er det noen som også får hjelp av foreldrene, men hos oss har mange egne jobber. I tillegg tilegner vi oss verdifull erfaring ved å være organisert i et så stort prosjekt som en russebuss, fortsetter Brien.

RUSS 2010: Betalte 28.000 for en Ford Transit

– Har lært masse

For Brien og de andre guttene på russebussen «Sjøbuas» startet arbeidet allerede for over to år siden.

– Vi var egentlig litt sent ute sammenlignet med flere av de andre russebussene i Fredrikstad, så vi kom ikke ordentlig i gang før mot slutten av første videregående. Da hadde mange av de andre allerede jobbet en stund med planleggingen, forteller han.

– Hva lærer dere av å drive med denne planleggingen og arbeidet?

– Det er veldig mye! Vi har lært mye av selve byggingen av bussen. I tillegg er det en stor jobb å ha kontroll og ansvar for 26 gutter. Vi har lært oss om salgs- og kjøpsteknikker i forbindelse med bussen, og mange av oss kunne omtrent vært utdannet snekkere og malere etter den jobben vi har gjort, ler han og legger til:

– Men helt ærlig, så har vi lært mye. Det har vært en veldig stor jobb, men uten tvil lærerikt. Mye av det vi har lært kan vi ta med oss videre i livet.

RUSS 2015: Dropper terror-kåring

Variert dugnadsarbeid

Avgangselevene på russebussen «Sjøbua» har jobbet dugnader over hele landet, og tatt på seg flere forskjellige oppdrag. Blant annet har de bidratt og hjulpet til på russetreff ulike steder i landet i årene før de selv er russ.

– Vi har hjulpet til med rigging av fjorårets russetreff på Fredriksten i Halden, og under Backstreet Boys-konserten på Kongsten. I tillegg har vi solgt doruller og servert under verdenscuprennet på Holmenkollen i mars denne vinteren, fortsetter han.

– Hvor mye av pengene dere har brukt, har kommet fra egen lomme?

– Det er jo så klart en del, men det er ofte penger vi har jobbet for. Noen får kanskje litt drahjelp fra foreldrene, men mesteparten har vi jobbet for selv.

Har solgt bussen videre

Totalt regnet russebussen «Sjøbua» med at alle bussmedlemmene, totalt 26 gutter, skulle betale 16.000 kroner hver. Resten ville de tjene gjennom diverse dugnader og arbeid.

– Vi har gått litt over budsjettet vårt og brukt i overkant av én million kroner til sammen. Men vi har allerede solgt bussen videre, og har først begynt å bruke foreldrehjelp nå, sier han og legger til:

– Vi var ikke så smarte helt i begynnelsen, så vi visste ikke at vi kunne prute og forsøke å få ned prisene på tingene vi kjøpte. Det har vi lært oss etter hvert, smiler han.

Artikkeltags