Gå til sidens hovedinnhold

Rødt Fredrikstad oppfordrer til kulturell boikott av Eurovision 2019

Artikkelen er over 2 år gammel

Årsmøtet i Rødt Fredrikstad mener Israel vil utnytte Eurovision-finalen til å ta oppmerksomheten bort fra det partiet mener er krigsforbrytelser og statsterrorisme mot palestinerne.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Få dager etter at Israel vant Eurovision 2018, massakrerte israelske styrker 62 palestinere på Gazastripen, inkludert seks barn, mens de demonstrerte for frihet og flyktningenes rettigheter. Siden «Den store protestmarsjen for retur» begynte den 30. mars 2018, har minst 268 mennesker på Gazastripen blitt drept av israelske styrker. Mer enn 18 000 andre har blitt skadd, inkludert tusenvis skutt med skarp ammunisjon.

Israelske lovgivere har formalisert apartheid i Israels grunnleggende lover. Med «Den jødiske nasjonalstatsloven» vedtatt sommeren 2018 ga de systemet med rasediskriminering av palestinerne et konstitusjonelt mandat. Samtidig arbeider Israels apartheidregime kontinuerlig med å skjønnmale landet gjennom å kunstvaske sin undertrykking og fordriving av palestinerne gjennom flere tiår.

Israel skal være vertskap for Eurovision Song Contest i mai 2019, og utnytter skamløst Eurovision som en del av sin merkevarebygging, Brand Israel. Konkurransen skal vise «Israels vakre ansikt» for å ta oppmerksomheten bort fra landets krigsforbrytelser og statsterrorisme mot palestinerne.

Rødt Fredrikstad slutter seg til oppfordringer overfor NRK, slik som uttalelsen fra LO-konferansen i Trondheim i januar 2019, om å trekke seg fra Eurovision Song Contest i 2019 med Israel som vertskap, slik at de ikke blir medskyldige i Israels pågående brudd på palestinernes menneskerettigheter.

Rødt Fredrikstad støtter de mange artistene - inkludert tidligere deltakere - som har støttet appellen fra palestinske artister og journalister om å snu ryggen til Eurovision 2019. Rødt Fredrikstad oppfordrer låtskrivere og artister om å boikotte konkurransen i 2019 med Israel som vertskap, slik de en gang boikottet apartheidregimet i Sør-Afrika.

Kommentarer til denne saken