Gå til sidens hovedinnhold

Rødt Fredrikstad oppfordrer Fredrikstad kommune til å boikotte varer og tjenester fra okkuperte områder

Artikkelen er over 2 år gammel

Rødt Fredrikstad oppfordrer kommunen om å boikotte varer og tjenester fra områder Israel har okkupert. Uttalelsen er vedtatt på årsmøtet til Rødt Fredrikstad nylig.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Israels kolonisering av palestinske landområder er ulovlig. Dette er et ubestridelig faktum, bekreftet av flere resolusjoner i FN, og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag. Folkeretten tillater ikke en okkuperende stat å flytte egen sivilbefolkning inn på okkupert område, heller ikke å bygge andre permanente installasjoner.

Israels støttespillere hevder at veien for palestinerne til frihet og selvstendighet går gjennom dialog. Gjennom årtier med såkalt dialog er palestinernes frihet og rettigheter blitt stadig mer innskrenket. 2018 var også året med flest overgrep og høyest antall skadde siden FN begynte med telling i 2005. 298 palestinere ble drept, herav 57 barn. Over 19.000 mennesker ble skadet, mange lemlestet for livet. De fleste av disse falt for kuler fra israelske skarpskyttere under hovedsakelig fredelige demonstrasjoner under Gazas Great March of Return. En undersøkelseskommisjon nedsatt av FN har nylig vurdert at Israel kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser. Den anbefaler at materialet oversendes International Criminal Court, og at FNs medlemsland vurderer å sanksjonere de ansvarlige.

Ved årsskiftet satt ca 8500 palestinere i israelske fengsler, og i løpet av fjoråret ble mer enn 900 barn fengslet, mange av disse under 15 år.

Israels koloniseringspolitikk medfører etnisk rensing av områder som klargjøres for israelsk ekspansjon. 459 palestinske hjem er rasert og nærmere 500 personer tvangsflyttet. I tillegg kommer ca 1000 beduiner som er tvangsflyttet innenfor israelsk område.

Over hele Vestbredden møter palestinerne store hindringer i hverdagen i form av for eksempel utallige veisperringer, restriksjoner på tilgang av rent vann, samt hærverk, vold og trakassering fra israelske soldater og voldelige setlere.

Linjen med dialog uten pressmiddel fungerer ikke, men bidrar til en stadig forverring for palestinerne. Å handle produkter fra okkuperte områder legitimerer den ulovlige okkupasjonen, og stimulerer til fortsatt kolonisering og undertrykking av palestinerne. Tidligere har flere fagforeninger i Fredrikstad, samt LO i Fredrikstad, vedtatt å oppfordre Fredrikstad kommune til å boikotte varer og tjenester fra okkuperte områder, i likhet med kommunene Trondheim, Tromsø, Hamar, Lillehammer og Vaksdal.

Rødt Fredrikstad oppfordrer også Fredrikstad kommune til å vedta å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkuperte områder.

Kommentarer til denne saken