Birgitte Gundersen fikk høythengende ærespris

PÅ JOBB: Birgitte Gundersen fra Fredrikstad har mottatt den høythengende Florence Nightingale-medaljen. Hun har i en årrekke reist til krigsrammede land for å hjelpe sårede. I dag er hun på oppdrag i Sør-sudan. Bildet er fra et tidligere oppdrag i Maiwut, Sør-sudan.

PÅ JOBB: Birgitte Gundersen fra Fredrikstad har mottatt den høythengende Florence Nightingale-medaljen. Hun har i en årrekke reist til krigsrammede land for å hjelpe sårede. I dag er hun på oppdrag i Sør-sudan. Bildet er fra et tidligere oppdrag i Maiwut, Sør-sudan. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sykepleier Birgitte Gundersen fra Fredrikstad har mottatt Florence Nightingale-medaljen for sin innsats i Røde Kors.

DEL

Før helgen ble Birgitte Gundersen tildelt medaljen som er den høyeste internasjonale prisen en sykepleier kan få. Den deles ut til sykepleiere som gjennom sitt arbeid for Røde Kors har «vist eksepsjonelt mot og hengivenhet til de sårede, syke og funksjonshemmede, eller sivile ofre for en konflikt eller katastrofe».

I Sør-sudan

Gundersen har jobbet i Røde Kors i en årrekke, og har arbeidet med syke og sårede i land som Irak, Iran og Jemen. Da tsunamien traff Asia i 2014 reiste hun sporenstreks til Indonesia for å bistå i hjelpearbeidet der, og da ebolaepedimien slo til mot den afrikanske vestkysten i 2015 jobbet hun med de rammede i Sierra Leone.

Gundersen ble tildelt medaljen på fredag, men om hun har fått det med seg selv er usikkert. FB har ikke lykkes å komme i kontakt med vinneren. Hun befinner seg nemlig i Sør-sudan, og har begrenset tilgang på internett.

Olav Saltbones i medieseksjonen til Røde Kors i Norge forteller at de ikke er sikre på om hun har fått med seg at hun har blitt tildelt medaljen, men at gratulasjonen har begynt å komme inn på hennes private facebookprofil.

Gundersen har tidligere vært nominert til Amnesty Internationals lokale fredspris i Fredrikstad.

Høythengende medalje

Florence Nightingale-medaljen deles annenhvert år ut til en kvinnelig eller mannlig sykepleier som har utmerket seg gjennom sitt arbeid i felten. Da prisen ble delt ut i 2015 var det ingen nordmenn som fikk den. I år blir den delt ut til 39 sykepleiere fra 22 land, og Gundersen er den eneste fra Norge.

Hun er aktiv i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Norges Røde Kors, Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger, i tillegg til å engasjere seg i folkehelse og sykepleieutdanning. Til daglig jobber den engasjerte sykepleieren på overvåkningen på Sykehuset Østfold Kalnes.

– Vi er stolte over at Birgitte Gundersen har fått denne medaljen. Det er vel fortjent, og sier veldig mye om innsatsen hun har gjort for andre mennesker på oppdrag for Røde Kors, ofte i veldig vanskelige område, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Artikkeltags