Gå til sidens hovedinnhold

Rød Planteskole har solgt giftig liljekonvall som matplanten ramsløk: – Sjekk bladene, og kom innom oss om du er usikker

Artikkelen er over 2 år gammel

Steinar Johansen tror ikke noen har rukket å få i seg den giftige blomsten liljekonvall etter at den har blitt forvekslet med en matplante ved hagesenteret.

Rød Planteskole og Hagesenter har i flere uker solgt ramsløk til sine kunder. Problemet er bare at det har skjedd en forveksling, og det kundene faktisk har fått med seg i posen er liljekonvall.

Steinar Johansen ved Rød forteller at det har skjedd en feil når plantene ble merket.

– Vi er selv leverandør, og har laget disse selv, forteller han.

– Da de ble plantet har det rett og slett skjedd en glipp, og liljekonvall har blitt plantet sammen med ramsløk, og blitt merket som ramsløk. De to plantene er lette å forveksle, for de har veldig like blader, forteller han.

Brukes i matlaging

Ramsløk er en løkplante som vokser vilt i Norge, og som kan brukes i matlaging. Bladene lukter hvitløk, og den har små, hvite blomster. Liljekonvallen har de samme flate bladene som ramsløken, men er i motsetning svært giftig. Den vokser gjerne i skog og hager, og dersom man har plantet den ved siden av ramsløken kan det være vanskelig å se forskjell på de to plantene før de blomstrer.

Johansen forteller at de selv oppdaget at liljekonvallen var plantet på feil plass.

– Bladene til liljekonvallen er litt bredere, og da vi la merke til at noen skilte seg ut sjekket vi litt nøyere, forteller han.

– Det er bedrøvelig, og det er jo ikke annet å gjøre enn å beklage. Vi ber kundene sjekke plantene sine om de har handlet her, og dersom de er usikre kan de komme innom. Alle som har handlet det de trodde var ramsløk skal selvfølgelig også komme innom for å få bytte til riktig plante, legger han til.

Ikke forgiftet

Som nevnt blir den ene planten brukt i mat, mens den andre er svært giftig. Johansen tror ikke noen har rukket å få i seg liljekonvall før feilen ble oppdaget.

– Når man planter ramsløk bør de få stå og gro et til to år før de høstes. Dette for at planta skal få satt seg, og spredd seg litt. Plantene vi har er store og fine, men jeg tror ikke noen har rukket å bruke dem i salaten ennå, avslutter han.

Kommentarer til denne saken