Robåten, ælva og lille meg

Fortellingen handler om vannblemmer og træler i hendene, om passion og indre drivkraft, men også tau og livbøyer.  Tegning: Robin Olsen

Fortellingen handler om vannblemmer og træler i hendene, om passion og indre drivkraft, men også tau og livbøyer. Tegning: Robin Olsen

Av

Eva Iselinn Erichsen henter metaforer fra båtlivet når hun beskriver livet som frilansartist og hvordan koronakrisa rammer. Men det er lysglimt i det fjerne...

DEL

Kronikk

Jeg heter Eva Iselinn. Jeg er musiker og artist med helt «normal» årslønn. Har to barn. Bor i Fredrikstad. Jeg går nok ikke under kategorien kjendis, selv om jeg noen ganger drømmer om det. Mine venner fra barneskolen kalte meg Eva Diva. Både de og jeg visste hva jeg ville bli. Jeg har drømmer. Store og små. Realistiske og urealistiske. En av dem er å bli skuespiller. I en alder av 39 år er dét fortsatt en (u) realistisk drøm jeg tenker å holde på.

Jeg er stolt. Vanvittig stolt! Over at jeg har klart å lage et levebrød av det som gjør meg til meg.

For det har ikke vært bare lett. Talent for å synge? Mulig. Øvelse, utdanning og jobb? En haug. Passion? Ja, i tonnevis! Det har aldri vært tvil om hvilken båt jeg sitter i. En liten robåt med halvveis trutna bunn, ofte motstrøms i ruskete vær, noen ganger skyfritt og med litt vind i seilet. I det siste har jeg faktisk kunnet bytte ut seilet med hestekrefter også.

Eva Iselinn med mikrofon og «vind i seilet».  – Jeg er stolt. Vanvittig stolt! Over at jeg har klart å lage et levebrød av det som gjør meg til meg, skriver hun.

Eva Iselinn med mikrofon og «vind i seilet». – Jeg er stolt. Vanvittig stolt! Over at jeg har klart å lage et levebrød av det som gjør meg til meg, skriver hun. Foto:

Innimellom har plutselig en eller annen dratt forbi meg i rasende fart med svær motor på båten. Før kunne jeg tenke: «Så innmari lett ho skulle ha det a! Her sitter jeg og ror i høye bølger, er svett i panna, vannblemmer og motløs».

Viljen har fortsatt å holde fast i årene. Selv om det har skapt vannblemmer og trælete hud mellom fingrene. Nå tenker jeg at ho som raste forbi meg i full fart mest sannsynlig har sittet med vannblemmer og vilje lenger nedi ælva ho også. Uten motor. Så jeg roper etter henne av full hals «You go girl!!!»

For det er ingen som flyter medstrøms med motor i dette yrket hele veien. Jeg tør å påstå at vi alle sammen har vært i hardt vær før. Det som alle der ute skal vite, er at vi frilansere: musikere, artister, skuespillere, dansere, lydteknikere, lysteknikere og kulturarbeidere vi er drevet fra det indre. Vi gir oss aldri. Vi har armer som Skippern på spinat. Vi er sterke i motgang fordi vi har måttet tåle et NEI mye oftere enn vi har fått JA.

For det er ingen som flyter medstrøms med motor i dette yrket hele veien.

Det som er , jeg tør å påstå, vakkert i disse tider, er at når jeg sitter der i båten min ser jeg plutselig at vi er en hel haug med svette panner, trælete hender og vannblemmer. Samtlige i hver sin lille, ikke helt trutna robåt. Her er det A-kjendiser, C- kjendiser og lille meg i skjønn forening. Jeg hører plutselig gitarspill fra en båt, trompetfanfare fra en annen, sang fra en tredje. Passion, indre drivkraft og vilje.

Lenger borti ælva ser jeg jammen frisører, fotografer og andre frilansere også. Vi er blitt en stor, massiv flokk av folk. Fremfor oss er det en av de strieste fossene så langt. Og vi skal alle sammen opp.

Bare siden onsdag har det skjedd voldsomme endringer fra motgang, til enda mer motgang og til noe lysglimt i det fjerne. Mange av folkene der oppe på toppen av fossefallet prøver virkelig å hjelpe oss. Tau, livbøyer, som iallfall holder oss over vannet en liten stund, er sendt ned. Men vi kommer til å trenge mer hjelp. Mye mer. Vi trenger samme hjelpen som de dere dro opp rett før oss. Vi er mange. Jeg nekter å dra opp alene.

Alle skal med. Sammen er vi sterke. A-kjendisen, C-kjendisen og lille meg. Vilje, passion og indre drivkraft. Takk for at du drar på konserter. At du kommer til å savne teateret. Takk for at du ikke ber om pengene tilbake på den avlyste arrangementet til jazzmusikeren, operaen, musikalen, konserten og lille meg. Takk.

Artikkeltags