Etter en lunsjpause klokken 12, er Aftenpostens advokat, Jon Wessel-Aas, i gang med sin prosedyre igjen.

Siden 8.30 tirsdag morgen har Wessel-Aas holdt sin prosedyre. Wessel-Aas forsøker etter beste evne å så tvil om artikkelen som avisen ble dømt for i lagmannsretten i fjor høst var rettsstridig ærerenkede.

- Aftenposten har aldri bestridet at artikkelen inneholdt enkelte ærekrenkelser. Det vi derimot bestrider er om artikkelen var rettsstridig ærekrenkende, innledet Wessel-Aas med under første dag i Høyesteretts første avdeling tirsdag.

Fredriksstad Blads er tilstede i Oslo – og vil følge saken mellom Andersen og Aftenposten.

I motsetning til i rundene i tingretten og i lagmansretten sitter ikke Morgan Andersen fremme med sin advokat. Han har tatt plass på tilhørerbenken bak i salen sammen med sin familie, der han følge nøye med på Wessel-Aas sin innledning. Andersen veksler mellom å se ned i saksdokumentene og å se på Aftenpostens advokat.

Det er ventet at Jon Wessel Aas skal bruke dagen på å legge frem sin prosedyre i saken. Onsdag er det Morgan Andersens advokat Carl Bore sin tur.

- Jeg har sett frem til denne dagen lenge. Jeg gleder meg til å få det overstått, det blir spennende å se hvordan Høyesteretts dommere vurderer denne viktige prinsipielle saken, har Morgan Andersen sagt ti Fredriksstad Blad tidligere denne måneden.

Tre år gammel kamp

I mer enn tre år har han kjempet mot avisen. Det er Aftenpostens artikkel "Ny millionutbetaling granskes" som er kjernen i rettssaken. I artikkelen som sto på trykk 14. desember 2011, hevdet avisen at Andersen sto bak en avtale som medførte medvirkning til skatteunndragelse rundt spilleren Abgar Barsom. Avtalen minnet mye om den mye omtalte Piiroja-avtalen.

Andersen tapte i saken i tingretten, men vant ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Etter å ha brukt noen uker til å vurdere dommen, valgte Aftenposten å anke saken videre til Høyesterett. Det er der saken står nå.

– Grunnen til at det er blitt sak, er at jeg mener artikkelen beskyldte meg for å ha medvirket til skatteunndragelse i tilknytning til kjøpet av Abgar Barsom. Det stemmer ikke, sa Andersen da Fredriksstad Blad intervjuet ham for få uker siden.

Ny advokat

Det nye under behandlingen i Høyesterett er at Andersen har byttet advokat. 49-åringen har skilt lag med advokat Rune Gaustad, som har fulgt ham gjennom både runden i tingretten og i lagmannsretten. Nå er det kjendisadvokat Carl Bore som representerer Andersen.

- Det er ikke noe dramatisk rundt dette. Etter samtaler med Rune ble vi enige om at det var greit å avslutte samarbeidet nå, har Andersen tidligere sagt til Fredriksstad Blad.

- Risikerer å tape alt

Aftenposten ble dømt til å betale Andersen en oppreisning på 100.000 kroner, samt 500.000 kroner i saksomkostninger i lagmannsretten. 49-åringen har tidligere innrømmet at han har satset «alt» på søksmålet mot avisen.

– Avhengig av hvor store saksomkostningene blir, så risikerer jeg å tape alt. I verste fall må vi selge alt vi har, sa Andersen til Fredriksstad Blad tidligere denne måneden.