Majorstuen er et av gamlebyens eldste vannhull, eller hva Behag?

– Absolutt, og så vidt jeg vet er det over 20 år siden de slo opp dørene. Her er det nok løst mange verdensproblemer de to siste desennier.

Det ikke har skjedd så mye på Majoren i løpet av de tjue årene – heldigvis. Spisesalen er et hyggelig og uformelt sted å oppholde seg for en kaffe og kake eller en større middag.

Stoler og bord med hvite duker fra forskjellige epoker og gamle bilder på veggene forteller historier fra denne gamle by.

Tørsten lar seg enklest stille i pubstuen innerst i lokalet, og om sommeren kan man jobbe med brunfargen på den hyggelige uteserveringen.

Les også: Champis og milkshake

Kortreist mat

Smak og Behag blir ønsket hjertelig velkommen av en blid servitør, og de slår seg ned ved et romslig bord med komfortable stoler.

– Spisestedet er medlem av Regional Matkultur Østfold og ønsker å fremme bruken av lokale råvarer og tradisjoner, sier Smak.

– Ja, svarer Behag. – Kortreist mat er fint, men menyen kunne gjerne inneholdt litt mer informasjon om hvor de enkelte råvarene kommer fra.

På Majoren er julen i gang, så det er fort gjort å sjekke ut menyen. Indrefilet, juletallerken, pinnekjøtt og lutefisk er tilbudet. Smak går for «Byens Marker», indrefilet med rotgrønnsaker, stekte poteter og peppersaus til 325 kroner. Behag velger «Julens Glede», juletallerken med ribbe, medisterkake, julepølse, rødkål, surkål, tyttebær, svisker, julesaus og kokte poteter, alt til 265 kroner.

Fra en innholdsrik vinmeny faller valget på en Barbera d`Alba fra Fenocchio til 455 kroner. Cirka 3X polpris.

Flasken blir ikke trukket opp ved bordet, og vinen er for varm, men servitøren iler til med en kjøler som kjapt fikser problemet, og Smak og Behag kan raskt slå fast at brødrene Fenocchio har lyktes svært godt med sin Barbera.

Les også: 13 – et deilig nummer

Midt på treet

– Min filet er stekt akkurat slik jeg ønsket, og kjøttet er mørt, begynner Smak. – Dessverre er rotgrønnsakene også svært møre og uten tyggemotstand. Det følger med en ostegratinert tomat og litt blomkål som begge smaker bra, og et lite glass tyttebær. Det ligger også en «dæsj» krem på tallerkenen. Sikkert i anledning julen, men det får da være måte på. Jeg har aldri før fått servert krem til biff, og hvorfor skjønner jeg godt.

– Min juletallerken er som du ser, innholdsrik. Medisterkaken er hjemmelaget, temmelig liten, men god på smak. Julepølsen er grei. Det er mye ribbe, og svoren er sprø, men kjøttet er veldig tørt. Rødkålen og surkålen smaker ikke hjemmelaget, men tyttebærene er bra, sier Behag.

– Klar for litt dessert, Smak?

Et unødvendig spørsmål til Smak som er utstyrt med egen dessertmage. Det blir husets plommekompott med råvarer fra egen hage og servert med is. Behag tar kjøkkensjefens anbefaling, pannacotta servert med krem, is og marengs. Begge rettene til 85 kroner.

Både plommekompott og pannacotta smaker bra og presentasjonen er fin.

– Det blir sånn midt på treet det her. Ikke minneverdig, men heller ikke dårlig.

Smak er enig, og legger til: – Billig er det ikke, men vinlisten er hyggelig lesning.

Les også: Ommøblering i restaurantbransjen