Gå til sidens hovedinnhold

Tilbake på rett spor

Artikkelen er over 10 år gammel

Nå har folk fra Kranbanen en finger med i spillet hos 88. Kan det bringe restauranten tilbake til gamle høyder?

Et brasseri i Frankrike er et uformelt og rimelig «stikk-innom- sted» for et glass vin eller en grei matbit. Med norsk pris- nivå blir det vanskelig å oppfylle alle kriteriene, men Brasserie 88 tilbyr i hvert fall en rimelig lunsjmeny og greit priset sushi. Restauranten var først i byen med sushi, og må vel ta litt av æren for at denne japanske delikatessen har blitt byens «nye pizza».

À la carte menyen består av tre forretter fra 85 til 109 kroner. Fem hovedretter fra 279 til 298 kroner og tre desserter fra 82 til 115 kroner. Vinmenyen tråkker litt i gamle spor, men kan by på noen røde overraskelser fra Provence og Bandol. Prisnivået er normalt. Det vil si cirka tre ganger polpris for de rimelige, og noe mindre for de dyre.

Smak har lyst på sushi, og bestiller maki av spicy kveite med chilimajones til forrett. 82 kroner for 8 biter. Til hovedrett faller valget på confitert lår av perlehøne med rosmarinsjy, kremet sjalottløk og grønnsakstårn til 289 kroner. Behag bestemmer seg for chorizostekte kamskjell med avokadokrem og rødbetsjy til 109 kroner, og ovnsbakt lysing med ertepuré, sprøtt bacon og hasselbackpoteter til 279 kroner.

Drikke til forrettene blir et glass av husets soave til Smak, og et glass Riesling til Behags maki. Begge har lyst på rødvin til hovedrettene og blir enige om å prøve en amerikansk Zinfandel til 405 kroner. Servitøren er raskt på pletten med vin og isvann og god, hjemmelaget focaccia med en velsmakende aioli. Med brød på bordet og vin i glasset, blir ventetiden på forrettene ikke lang.

Forrettene imponerer med flott presentasjon og gode smaker.
Smaks kamskjell er perfekt stekt, avokadokremen god, og rødbetsjyen gir retten nødvendig syre. Behag synes den spicy kveiten kunne vært mer spicy, og justerer med wasabi.
Etter passe ventetid, påfyll av isvann og med rødvin i glassene kommer hovedrettene, og Smak og Behag konstaterer raskt at restauranten er på rett vei. –

–Lysing spiser jeg ikke hver dag. Denne er riktig god, saftig og fast og fin i kjøttet, og presentasjonen er lekker. Ertepureen er særdeles god, baconet sprøtt, og hasselbackpotetene slik de skal være. En gjennomført og vellykket tallerken. Og Zinfandelen går fint til, sier Behag.

– Jeg er også fornøyd. Når man confiterer, blir kjøttet kokt langsomt i fett, og det blir både mørt og smaksrikt. Det vanligste å confitere er andelår, men dette perlehønelåret gjør ikke skam på fremgangsmåten. Det er saftig og godt. Den kremede sjalottløken passer perfekt, og grønnsakstårnet med løk, tomat, squash og aubergine blir en kreativ variant av ratatouille. Rosmarinsjyen er litt for søt etter min smak, men godt og vellykket er de, sier Smak.

Dessert frister. 88 spesial, hvit sjokoladefondant til 115 kroner, og XYZ, en overraskelse til 98 kroner. Fondanten er deilig rennende, og serveres med en velsmakende pæreis.

– Skal jeg velge, foretrekker jeg allikevel fondant av mørk sjokolade. Denne er litt bitter. XYZ består av en hvit sjokoladestang, bringebær, karamell, gelé og is, sier Behag. To gode espressi avslutter måltidet.

– Her stemmer mye, kommer det fornøyd fra Smak på vei ut.

– Komfortabel restaurant, bra service, fin presentasjon og velsmakende mat. Hyggelig å kunne konstatere at 88 igjen er blant byens beste. Vi kommer snart tilbake.