Gå til sidens hovedinnhold

Rå fisk og sake til folket

Artikkelen er over 10 år gammel
Shiki Sushi Bar
Storgata 10
1607 Fredrikstad
Telefon 69 33 88 28
www.shikisushibar.no


Hva synes du, Behag? Er det ikke på tide å sjekke ut om Shiki Sushi Bar holder det gode nivået vi opp- levde sist? – Det er greit, du vet jeg lar meg ikke be to ganger om å spise sushi. Sist var de nyåpnet, og de hadde ikke bevilling. Nå står det på hjemmesiden at de har alle rettigheter som det heter.
– Alle rettigheter, merkelig uttrykk du, håper de ikke tar det bokstavelig.
– Ikke vær sær, du vet godt at det er det uttrykket som benyttes i forbindelse med skjenking.
– Jada, men det er nå litt rart i alle fall. Det er for så vidt uttrykket skjenking også. Ikke akkurat dagligspråk. Skal vi ta oss en tur og skjenke oss litt? På hjemmesidene sier de at de har et godt utvalg av vin, japansk øl, sake og whisky.
– Whisky? Hvordan går det til sushi? Kanskje er det vanlig i Japan? Akkurat som de i Thailand drikker whisky til det meste når noe skal feires, så la oss feire litt.

Interiøret på Shiki er stort sett som ved forrige besøk. Lyst og enkelt. Det hele er litt sterilt, men det er kanskje på sin plass når det dreier seg om rå fisk.

Sannsynligvis ikke et sted for romantiske sene middager, til tross for alle rettigheter og levende lys på bordene, men helt greit til drop- innom og en rask matbit. Innerst i lokalet er lekkerhetene utstilt i en kjøledisk, og her finner også produksjonen sted. Shiki har begrenset med plass, og bordene lengst inn er opptatt. Ikke av gjester, men av folk som venter på sin take-away. Lagerplass er det nok også dårlig med, for pappesker står litt her og der.

Ikke akkurat stemningsgivende. Bestillingen skjer ved bardisken, og det er greit nok. Under Smak og Behags besøk var det mange som ville ha sushi som take-away, og i ventetiden ble det kø både ved bardisk og bord.

– Kanskje de bør vurdere om dette skal være et spiselokale eller take-away utdeling. Det blir litt «å få i seg maten og komme seg videre» og ikke noe særlig med bordhygge.

– Du skal alltid klage du, Smak, her har jeg hentet en meny til deg så kan du konsentrere deg om den.

Menyen er innholdsrik med et godt utvalg av sashimi, sushi og maki. Sashimi er tynne skiver av rå fisk eller annen sjømat. Sushi er ris tilsatt litt riseddik og toppet med sashimi. Maki er en variant som er rullet i tang og med fyll i midten. Tilbehør er syltet ingefær, soyasaus og wasabi som er en japansk plante med en utpreget sterk smak av pepperrot. På Shiki Sushi får du assorterte brett fra 3 til 24 biter og 69 til 209 kroner. Mange maki- og sushivarianter fra 49 kroner. Selvfølgelig sashimi i flere varianter, og partybrett for to til åtte personer fra 300 til 1200 kroner. Enkeltbiter av sushi koster fra 14 til 25 kroner.

Smak og Behag har lyst på litt forskjellig, og bestillingen ender opp med 16 biter Nigirisushi; 8 laks, 2 kveite, 2 tunfisk, 2 scampi og 2 kamskjell til 200 kroner. Åtte biter tempura maki; fritert scampi, avokado og sesamfrø, til 79 kroner, og åtte biter makisushi; laks, avokado og sesamfrø til 59 kroner.

– Tror du dette blir nok, jeg er veldig sulten, kommer det bekymret fra Behag.

– Ja, vet du hva, til sammen blir dette 32 biter. Er ikke det nok får du ta deg en skive brød når du har kommet hjem. Men hva skal vi drikke? På hjemmesidene fristes det med både vin og japansk øl. Håper de har en grei Riesling, det synes jeg er godt til sushi.

Skuffelsen blir stor når en litt bekymret sushikokk kan fortelle at dessverre, de har sluppet opp for både vin og øl.

– Det er første gang jeg har opplevd, kommer det fra en betuttet Smak.

– Jeg trodde det var alkohol restaurantene overlevde på, og at det er en vare de i hvert fall har på lager, men slik kan det vel gå når lagerplassen er så begrenset som det ser ut som om den er her.

– Ikke vær så lei deg, du klarer sikkert et måltid uten vin, og vet du hva, dette er en god anledning til å gjøre slik de gjør i Japan. Vi drikker grønn te og sake, for det har de.
Som sagt så gjort. Den grønne teen kommer raskt på bordet, sammen med sake og alle de 32 bitene.

– Dette ser riktig bra ut Smak, og du vet hva de sier, ser det bra ut, smaker det som regel bra også. Vi spiser først med øynene vet du.
Det viser seg raskt at det ikke bare ser bra ut, det smaker også upåklagelig.

– Deilig, kommer det fornøyd fra Smak. – Risen er nylaget, og fisk, scampi og kamskjell velsmakende. Jeg må si at dette er nærmest perfekt. Både sushi, maki og tilbehør. Jeg er kjempefornøyd, og vet du hva, grønn te og sake smaker fortreffelig til. Saken har en fin, liten sødme som passer perfekt. Nå er jeg glad de var sluttsolgt på vin. Dette er en morsom opplevelse.
Behag er enig:

– Vi var fornøyde sist rett etter at de hadde åpnet, og det er flott å konstatere at de holder kvaliteten oppe. Med så bra mat gjør det ikke så mye at lokalet er litt»fast food-aktig». Jeg deler gjerne bord og stoler med dem som venter på take-away.