– Det høres bra ut. Vi trenger litt mosjon nå etter mange timer i selskap med NRKs sportssendinger.

Som sagt så gjort, og til tross for hopprenn og skøyteløp tar Smak og Behag bena fatt med retning Isegran.

– Har det ikke vært café her tidligere? Smak ser spørrende på Behag.

– Jo, men da tror jeg den var knyttet opp mot museet vegg-i-vegg, og ikke åpen hele året. Det nye vertskapet holder foreløpig åpent fem dager i uken, med lunsj og middag.

Smak og Behag trosser issvuller og hålke på vei til Isegran, og fastslår at til tross for de hindringene naturen og kommunen har lagt i veien, tar det ikke særlig mer enn ti minutter å spasere fra sentrum.

– En tur etter min smak, slår Behag fast.

– Kort og grei og med et klart mål, cafeen ligger dessuten flott plassert med fin utsikt ut elven. Noen utemøbler er allerede på plass, så jeg får litt vårfornemmelser. Her blir det fint når litt flere varmegrader enn de tre vi gleder oss over nå, banker på.
På plass ved et hyggelig bord med en digital peis i ryggen, ser Smak og Behag seg nysgjerrige rundt.

– Jeg husker ikke hvordan det var her før, og vet ikke om de har gjort mye med lokalet, men det spiller heller ingen rolle. Det er hyggelig og uformelt, og stor takhøyde gjør lokalet luftig.

– Enig, kommer det fra Smak.

– Enkelt og greit uten fiksfakserier, og de innrammede sitatene som henger rundt på veggene er en morsom greie, men nå gleder jeg meg til hjemmelaget mat. Kan ikke du gå bort til disken og hente et par menyer, så får vi se hva de har å by på.

Menyen frister med småretter, smørbrød og dagens middag. Det står «mars» på menyen, for den skal byttes hver måned. Sikkert klokt når utvalget varmretter er begrenset til dagens. I mars serveres det kyllingsuppe, chili con carne, forskjellige typer tapas, fiskepudding og reker, og seilerlapskaus. Fra 79 til 129 kroner. Galeien byr også på ost-, spekemat og sildetallerken fra 79 til 98 kroner, og hjemmebakt pai og focaccia.

Dessertdelen er, sjarmerende nok, avhengig av hva Siri, den kvinnelige verten, føler for å bake.

– Jeg tror vi prøver litt forskjellig.

Smak har mosjonert på seg en betydelig appetitt.

–Hjemmelaget lapskaus til 129 kroner frister meg. Til forrett synes jeg vi kan dele en spekemattallerken til 98 kroner og Matildas utvalgte oliven til 30 kroner.

Behag, som ikke har lyst på dagens lapskaus, får tilbud om fiskepudding og reker i et terteskjell. Skikkelig husmannskost.

– Hva skal vi drikke til?

Smak ser spørrende på Behag.

– Etter den strabasiøse spaserturen på ti minutter, og med tanke på at vi også skal gå tilbake, synes jeg vi har fortjent en vin, helst rød, til tross for din fiskepudding.

– Ok, men da tar jeg en pils til fiskepuddingen.

En halvliter Fredrikstad pils koster 63 kroner, og rødvinen fra Zaccagnini er pent priset til 358 kroner. Vinutvalget består av to hvite; Chenin Blanc og Gewürztraminer av god kvalitet. Av rødt er det i tillegg til vinen fra Zaccagnini, to spanjoler. Alle er priset til snaut 2,5X polpris. Café Galeien byr også på hele Hanne Høne serien, utvalgt av Hanne Veikåker som driver Veikåker Gård. Enda hyggeligere priset enn resten av vinkartet.

Spekemat og oliven står snart på bordet. Spekematen; Parmaskinke, Serranoskinke og to typer chirozo-pølse, blir servert med en liten salat, hardkokt egg, godt brød, knekkebrød og aioli. Både spekemat, oliven og alt tilbehøret er av bra kvalitet. Vinen servert med riktig temperatur i romslige glass, smaker som den skal. Smak og Behag er fornøyde, og gleder seg til fortsettelsen.

Fiskepuddingen med reker i terteskjell vekker nostalgiske minner, og Behag mener det smaker slik det gjorde i barndomshjemmet. Smaks lapskaus blir servert med brød og smør og med mulighet for påfyll.

Smak er ikke like begeistret, og synes det er lite smak og tyggemotstand i den finhakkede lapskausen. Begge blir såpass mette at kake ikke er til å tenke på. Det blir med et marsipanjordbær til kaffen, og både espressoen og den vanlige kaffen til 20 kroner smaker helt utmerket.

–Dette var et hyggelig sted å tilbringe en ettermiddag. Behag ser på Smak som er opptatt med å styre unna de verste sølepyttene på vei tilbake til sentrum.

– Absolutt, god mat og ikke så dyrt. De arrangerer også forskjellige kulturaktiviteter, så jeg skal følge med på Facebook. Modig å satse her ute på Isegran. Vi får håpe de lykkes. Det er et godt tilbud i et hyggelig område. 

– Ja, svarer Behag.

– Og det er jo også parkeringsmuligheter om spaserturen skulle bli for lang.