Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper om sushielskerne

Artikkelen er over 7 år gammel

Snart mer sushi enn kebab i Fredrikstad?

Det har den siste tiden vært mye snakk om Fredrikstad som «junk food city».

– Ikke så rart det, Smak, etter at Fabel gikk konkurs er det nok mange som er av den oppfatning at det er vanskelig å drive med annet enn pizza, kebab og burger. Det var vel Hellstrøm som introduserte begrepet, men jeg tror ikke det er mer såkalt «junk food» i Fredrikstad enn i andre byer av samme størrelse.

– Enig i det, men jeg synes faktisk pizza, burger og kebab kan være ganske så godt jeg altså, i hvert fall hvis det er gjort skikkelig. Dessuten er det vel også slik at det nesten er flere sushi enn kebabsteder, og sushi kommer vel ikke under begrepet «junk food»?

– Nei, det gjør det nok ikke, men jeg skulle ønske vi kunne komme vekk fra slike begreper, og heller snakke om kvaliteten på det som serveres. Uansett om det er en burger eller stekt piggvar med artisjokk-krem, så er det råvarene og tilberedningen som er viktigst. Dessuten, hver til sitt bruk. Men la oss nå sjekke ut et av de nyeste sushistedene, Su Sushi Bar i gågaten.

Smak og Behag blir ønsket blidt velkommen, og slår seg ned innerst i et lokale holdt i en ganske stram stil. Det er rent og pent, men også litt sterilt.

– Oj, kommer det fra Smak – de har voksduker på bordene. Det er det lenge siden jeg har opplevd. Interiøret minner meg mer om et enkelt konditori enn en sushirestaurant.


– Kanskje ikke så rart Smak, det var jo Cewex som holdt til her tidligere. Men, men, maten er viktigere enn interiøret.

Menyen byr på de tradisjonelle variantene, nigiri, sashimi, maki som er rullet sushi med noritang, futomaki som er en tykkere versjon av maki og gjerne med flere ingredienser, tempura maki som er dyppet i tempura og frityrstekt.
Prisene er ganske hyggelige, og Smak og Behag går for et lite brett assortert sushi og maki til 75 kroner for åtte biter, tempurafritert scampi til 79 kroner for fem store biter og crispy tempuralaks til 129 kroner for ti store biter. Su Sushi Bar har foreløpig ikke alkoholbevilling, så til maten faller valget på ginger beer fra australske Bundaberg til 39 kroner flasken.

Sushikokken tilbereder maten bak en disk i lokalet, og hele bestillingen kommer samtidig. Menyen lover store biter og det er ingen overdrivelse. De er såpass store at noen sikkert kan ha problemer med å få alt i munnen samtidig, og det bør man med sushi. Store biter altså, men også ganske deilige. Spesielt faller den crispy tempuralaksen med avokado, wasabi og chilimajones, i smak. En skikkelig godbit det, men også den tempurafriterte scampien med agurk, avokado, lakserogn, wasabi og chilimajones er bra.

Ja, faktisk er alt som det skal være. Den vanlige sushien blir servert med mindre ris og mer fisk enn hva Smak og Behag tidligere har opplevd. Noe som fremhever fiskesmaken på en fin måte.

– Jeg er godt fornøyd med maten. Så godt som feilfri sushi dette her. Generelt er det bra standard på byens sushisteder, til glede for oss forbrukere.

– Enig i det, Smak. Maten her er bra, men restaurantfølelsen uteblir. Altså ikke stedet for en romantisk middag, men helt greit for å stikke innom og stille sulten, for mett, det blir du.

Kommentarer til denne saken