Gå til sidens hovedinnhold

Dejlig, dansk i gamlebyen

Artikkelen er over 9 år gammel

Endelig har vi fått noe så deilig, gammeldags som en smørre-brødrestaurant.

– Sist vi anmeldte en kjellerrestaurant i Gamlebyen, mente vi at lokalet nærmest ropte etter danske smørbrød. Husker du, Smak?
– Ja, det husker jeg, har de det nå? Er det dit vi skal?

– Nei, vi skal til Voldportkjelleren, en dansk krostue midt i Gamlebyen. Spesialiteten er danske smørbrød, eller smørrebrød som danskene sier.
– På mange norske kroer lever smørbrød et utsatt liv. Ofte går det i baguetter, wraps eller noe annet fint og utenlandsk. I Danmark derimot, kan du glede deg over «Dyrlegens Natmad», «Sol over Gudhjem» og «Stjerneskud», den reneste poesi, spør du meg.

– Poesi ja, du kjenner sikkert til Johan Herman Wessel, han har begått et dikt om smørrebrød.
– Jada, Behag, og jeg deklamerer det gjerne for deg.

At smørrebrød er ikke mat
Og kjærlighet er ikke hat
Det er for tiden hva jeg vet
Om smørrebrød og kjærlighet.


– Det var vakkert! At kjærlighet ikke er hat er greit, men at smørrebrød ikke er mat, det skal Voldportkjelleren nå få en sjanse til å motbevise.

I restauranten vaier Dannebrog både inne og ute, og interiøret er til forveksling likt en dansk kjellerkro. Her går man rett inn i et lite stykke Danmark.

Lokalet er lite og hyggelig. Bordene med rødrutede duker, og komfortable stoler. Liker du det danske, vil du trives her.

Menyen har et godt utvalg av danske klassikereog Behag konstaterer at favoritten «Stjerneskud» er på plass. Smak er litt lei seg over at «Sol over Gudhjem» ikke har fått plass på menyen, og bestemmer seg derfor for «H.C. Andersen», ikke bare en verdensberømt dikter, men også et klassisk, dansk smørrebrød.

Rugbrød, lun leverpostei, bacon, skyaspic, pepperrot, persille og tomat, alt til 95 kroner.

Behag velger favoritten «Stjerneskud», også den en klassiker. 165 kroner for rugbrød, panert flyndre, hvitvinsdampet flyndre, reker, limfjordkaviar, asparges, tomat, dill og remulade.

Drikke blir dansk «fadøl» til greie 65 kroner for en halvliter, og Taffel til Smak og Jubileum til Behag, også til 65 kroner. Ølet er skummende og godt, og de to «lille» serveres temperert slik det bør være.

– Jeg har ikke noe å utsette på min «H.C.», kommer det fornøyd fra Smak. – Leverposteien er lun og smakfull, baconet sprøtt, pepperroten rårevet, brødet saftig, og resten av tilbehøret friskt og fint.

Behag er også fornøyd. – Stjerneskuddet sitter bra. Den panerte flyndren er sprø og varm, den dampede saftig og god, rekene og resten av tilbehøret er bra, men kokken har glemt dillen, og kunne gjerne vært litt rausere med limfjordkaviaren.

Til tross for voksne smørrebrød har Smak plass til dessert. Eplekaken med krem og litt bær til 55 kroner smaker som den skal. Behag mener det er plass til et smørrebrød til, og bestiller marinert sild til 125 kroner. Rugbrød, matjessild, rødløk og dill.
– Silden er nydelig, konstaterer en fornøyd Behag.

– Men jeg blir såpass tørst at jeg må ha en velskjenket til.

Smak rister på hodet mens Behag skulle ønske det var plass til enda flere av de gode smørrebrødene.

Nylaget vanlig kaffe til 25 kroner koppen avslutter måltidet.
– Jeg tror vi kan være enige om at smørrebrød er mat, uansett hva Wessel måtte mene.

– I hvert fall når det gjøres så bra som her, smiler Smak.
– Og Voldportkjelleren er et hyggelig tilskudd til byens stadig mer spenstige restauranttilbud.

Les om de andre restaurantene her.