Stol aldri på en tynn kokk, Behag! Det mente i hvert fall Fernand Point på La Pyramide i Vienne sør for Lyon, av mange ansett som grunnleggeren av det nye franske kjøkken, og læremester for bl.a. Paul Bocuse, Alain Chapel og brødrene Troigros.

– Ting er vel litt annerledes i dag, Smak, men uansett har vi nok ingenting å frykte hos Luca. Han stiller ikke akkurat i fluevekt.

Les også: En fantasifull fabel

Mer restaurant enn lunsjbar

Interiøret er endret litt siden forrige besøk, og lokalet minner nå mer om restaurant og mindre om lunsjbar.

– De varme fargene kler lokalet, kommer det fra Smak.

– Og med radio Italia i høyttalerne, føler jeg meg hensatt til landet.

Menyen er innholdsrik, med mye å velge i både for en rask lunsj eller en flerretters middag med et godt utvalg pasta, pizza, antipasti, secondi og dulce, alt til behagelige priser.

Smak bestemmer seg for cozze alla marinara; dampede blåskjell med hvitvin, tomatsaus, persille og brød til 99 kroner. Til hovedrett blir det fettucine porcini; båndspaghetti med stensopp, hvitløk og persille til 149 kroner.

Behag velger mazzancolle al vino; scampi med ruccola, parmesan og balsamico til 109 kroner og baccala con patate; bacalao med poteter, svart oliven, løk og kapers i tomatsaus til 179 kroner.

Fra en ganske liten vinliste faller valget på husets rødvin, Sangiovese di Puglia til 299 kroner til hovedrettene. Til forrettene går det greit med isvann.

– Mmm, deilig. Disse blåskjellene er akkurat slik jeg vil ha dem, ikke for store, faste og fine, og tomatsausen har akkurat passe sting. Blir litt klinete på fingrene, så en skyllebolle eller våtserviett ville vært fint.

Smak er fornøyd. Det er også Behag.

– Scampiene er faste og saftige, og ruccolaen frisk og sprø.

Les også: Kreativt og kompetent på Slippen

Nydelig bacalao

Behag har på anbefaling fra den hyggelige servitøren valgt bacalao, og angrer ikke.

– Dette er riktig bra. Fisken er kritthvit, flaker seg pent og er ikke for salt. Potetene, skåret i tynne skiver, smaker bra og har fin tyggemotstand. Tomatsausen med svarte oliven, kapers og olje blir helt riktig. Det smaker Italia, og presentasjonen er fin.

Smak er også fornøyd: – Perfekt kokt pasta, al dente, med bra tyggemotstand. Italienerne elsker sopp, og her er det soppsmak i rikt monn. God olje og gode tomater. Dette kan de.

Husets rødvin går fint til hovedrettene og er et helt greit valg, prisen tatt i betraktning.

Til dessert velger Smak pannacotta til 89 kroner, og Behag tiramisu til 99 kroner.

– Tiramisuen er slik jeg har fått i Italia.

– Det er min pannacotta også, sier Smak.

– Skal jeg kritisere noe, må det bli kremen som følger med. Den ligner mer på smør enn fløte.

To velsmakende espresso til 26 kroner avslutter måltidet.

– Deilig med en pause fra julematen, Smak?

– Absolutt. Ikke en medisterkake å se. Dette kan vi vel kalle jul på italiensk.

– Det tror jeg, i hvert fall er bacalao en vanlig julerett i Italia, og pasta blir selvfølgelig også brukt. Og når maten er av så bra kvalitet, oppleves det fint at vi har en skikkelig italiener i Fredrikstad.

Les også: Helt greit, liksom