Gå til sidens hovedinnhold

Vellykket sushi på brygga

Artikkelen er over 10 år gammel

Endelig har Mer åpnet sushiavdelingen! Den gleder jeg meg til å prøve. Hva med å stikke innom allerede i dag?

Smak ser spørrende på Behag som nikker enig.

– Har ikke noe imot det. Du vet jeg er glad i sushi, og de har et samarbeid med Shiki Sushi: Og at de er kompetente har vi erfart flere ganger, så dette lover godt.

Mer byr på ett av de mer innholdsrike restauranthusene i byen med stor uteservering og et stilig restaurantlokale i to avdelinger avdelt av en bar.

Den nye sushiavdelingen ligger i den delen av restauranten som vender mot Storgaten.

– Her er det brukt noen kroner, kommer det fra Behag i det de entrer lokalet.

– De har sannelig gjort mer enn å sette sushi på menyen. Står maten i stil med lokalet, har vi noe å glede oss til.

– Enig, jeg synes også dette er flott. Supert å kunne følge med på tilberedningen, svarer Smak, og følger beundrende sushikokkens håndlag og raske kniv.

– Dette er vel det første stedet i Fredrikstad hvor kjøkkenet er blitt en scene. Jeg føler meg hensatt til japanske teppanyaki-restauranter hvor kokkenes briljering med kniver og råvarer foregår midt i lokalet, og blir en form for underholdning.

– Slik tror jeg det vil kunne fungere her også. Dessuten er interiøret med på å gi den riktige stemningen. Sorte og hvite vegger med fargesterke dominerende malerier, stilige barstoler, og enkle svarte bord gir til sammen et inntrykk som lener seg akkurat nok til det japanske. Jeg gleder meg til å dytte en bit i munnen.

Menyen byr på kjente varianter. Restauranten har valgt å sette sammen tre menyer med litt forskjellig innhold og mengde. Blå meny til 299 kroner, gul til 399 kroner og grønn til 499 kroner.

Man kan også velge selv fra menyen som byr på et stort utvalg fra det store blå. Merzuhshi fra 89 til 109 kroner for 8 biter. Nigiri fra 45 til 60 kroner for to biter. Futomaki fra 179 til 199 kroner for 10 biter. Tempuramaki til 99 kroner for 8 biter og Sashimi i forskjellig mengde fra 159 til 349 kroner. Det gis en kort beskrivelse av hva de hver av dem inneholder.

En helaften kan det også bli med japansk øl og sake. Kirin eller Asahi til 78 kroner. 2,8 X polpris. To sakevarianter selges som flaske eller karaffel.
Vinutvalget på Mer er bra, og relativt gunstig priset, med flere viner som passer bra til sushi. Smak og Behag bestemmer seg for en Sancerre rosé fra Paul Prieur til 415 kroner. Hyggelige 2,2 X polpris. Det var et lykkelig valg. Og en elegant fruktdreven Pinot Noir rosé med fin syre og mineralitet. En super matvin. Dessuten med en vakker lakserosa farge.

– Jeg tror vi tar litt av hvert, for det er mye jeg ønsker å smake på.

– Enig, kommer det fra Smak.

– Det er mye vi må prøve, men har du sett at flere steder skriver de sushi med z? Jeg leste på nettet at å erstatte s med z er helt ut. Heldigvis slutt med ”koz” og ”klemz”. Kanskje de ikke har fått det med seg?

– Du har da noen merkelige kommentarer innimellom, Smak. De får skrive som de vil, men når du først er inne på skriving; det er mye gal bruk av apostrofer i restaurantmenyer. Også her, selv om Mer er flinkere enn de fleste.

Smak og Behag bestemmer seg raskt for hva de ønsker å spise, og den effektive sushikokken lar dem ikke vente lenge før den første biten kan fortæres.

– Gøy å se maten bli laget. Jeg må si jeg beundrer håndlaget. Dette går unna, men det går ikke ut over presentasjonen. Den er flott.

Behag samtykker:

– Fint å se på, men det viktigste er smaken, og den er heldigvis på plass. Dette er godt. Det er vanskelig å si hva som er best, både sushien og sashimien er gode, men jeg tror jeg holder en knapp på den tempurafriterte scampien med avokado.

– Ja, den er god, men jeg synes sashimien er best, spesielt er kamskjellene gode.

Smak og Behag enes om å være uenige når det gjelder favorittbiter.

– Nå har jeg spist såpass mye at dessert ikke er å tenke på. Men en espresso derimot!

– Ja, men tør vi det da? Espressoen her på huset har ikke akkurat imponert ved tidligere besøk, men vi får la det stå til.

Espressoen blir servert med en liten kakebit av servitøren som gjennom hele måltidet har vært hyggelig, hjelpsom og akkurat tilstrekkelig til stede.

– Vet du hva, Smak? Det er fint å kunne friskmelde espressoen på Mer. Denne er god.

– Ja, og er du ikke enig i at dette har vært en fin opplevelse?

– Jeg er fornøyd, og det er hyggelig å fastslå at Fredrikstad har blitt et positivt tilbud rikere. Riktignok er det noe dyrere her enn på Shiki, men det skulle nesten bare mangle. Maten er den samme, men her blir opplevelsen mer komplett, sier Behag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.